Espelt Viticultors vol recuperar la varietat autòctona del Lledoner Roig

Espelt Viticultors

Verema del raïm de Lledoner Roig

El celler de Vilauïga que ja exporta els vins de la DO Empordà a països com Noruega o Japó vol introduir-se en mercats de la Xina i Sud-Amèrica

Espelt Viticultors
L’enòloga d’Espelt Viticultors, Anna Espelt

Espelt Viticultors va començar, divendres, la verema recollint raïms de Lledoner Roig, una varietat de vi autòctona de l’Empordà que s’ha proposat recuperar el Celler de Vilajuïga. La verema, que s’ha portat a terme 15 dies més tard de l’habitual per les pluges de primavera i les baixes temperatures, que han retardat la maduració del raïm,  es va encetar recollint els raïms per elaborar vi blanc, que es troben escampats enmig d’unes vinyes de carinyena al terme municipal de Rabós.
Unes vinyes velles d’entre 58 i 113 anys, ubicades sobre terres pobres de pissarres molt a la vora del Parc Natural de l’Albera. “Estem investigant noves formes d’elaborar aquests raïms autòctons”, va afirmar l’enòloga del celler, Anna Espelt. Un projecte de recuperació de vins pràcticament oblidats a l’Empordà que tindrà un procés llarg d’execució, ja que “estem escollint plantes per replantar vinyes noves, perquè les que hi ha són molt velles, i elaborar així vi blanc a partir del Lledoner Roig, una varietat que tradicionalment s’havia fet servir per fer vins dolços”.

Espelt Viticultors
Verema del raïm de Lledoner Roig

El Celler Espelt ja ha obtingut molt bons resultats, els darrers anys, en l’elaboració de vins blancs, i com a exemple, un dels seus vins més emblemàtics, el Quinze Roures.

Aposta per l’exportació de vins a nous mercats, com Xina i Sud-Amèrica

Espelt Viticultors té entre els seus principals mercats d’exportació Estats Units, el Japó, Canadà i Noruega, països amb més demanda de vi de la D.O. Empordà. Un mercat que el celler de Vilajuïga vol ampliar fins la Xina i països d’Amèrica del Sud, “per això farem com en altres països, conèixer els vins de l’Empordà que més s’adapti al seus gustos i introduir-ho”, va assenyalar l’Anna.

Verema entre un 20 i 25% més que l’any passat

Respecte a la verema d’enguany l’enòloga d’Espelt Viticultors va afirmar que “la qualitat, en principi, és bona, però fins que no ho tinguem al sac i ben lligat no ho podrem dir, ja que dependrà molt de les pluges durant el període de collida”. En canvi, “la quantitat serà entre un 20 i 25% més que l’any passat, és a dir, que serà normal, ja que l’any passat va ser molt reduïda”.

Aquest any serà també el primer que el celler Espelt estarà plenament certificat per el Consell Català de la Producció Agrària per a produir vins ecològics, provinents de 45 hectàrees de les seves vinyes.