Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Esquerra presenta la candidatura gironina al Congrés i al Senat amb l’objectiu de defensar i protegir Catalunya dels atacs de la dreta

Esquerra Republicana va presentar ahir els candidats i candidates de Girona a les eleccions generals del proper 23 de juliol

En un acte celebrat al claustre del Centre Cultural La Mercè i conduit per la candidata al Senat, Susanna Pagès, es van presentar els diversos membres de la candidatura republicana per al Congrés i el Senat. Montse Bassa és la cap de llista d’ERC per Girona al Congrés, i Joan Margall anirà com a número dos, mentre que Jordi Martí Deulofeu, encapçalarà la llista d’ERC per Girona al Senat, acompanyat de Josep-Maria Terricabras en segon lloc.

Tots quatre van explicar els principals objectius de la candidatura pel proper mandat al Congrés i al Senat. 

Montse Bassa va manifestar que “defensar Catalunya és defensar les catalanes i catalans a tot arreu, defensar Catalunya dels atacs d’Espanya i dels atacs de la dreta”. Bassa va fer èmfasi en què no anem a Madrid a reformar Espanya, anem a defensar Catalunya i a fer que la ciutadania de Girona pugui viure millor. No es tracta de sortir a dir quatre coses polèmiques a la tribuna, sinó saber exigir i negociar. Anem a Espanya a reclamar el que ens mereixem, a denunciar el règim del 78, a tornar a posar a l’agenda l’antirrepressió, a negociar, parlar i exigir als partits que ens manin a la pròxima legislatura”. Així mateix, va reiterar que “no puc oblidar que sóc germana d’una presa política i que durant quatre anys hem hagut de visitar als nostres familiars a la presó, això ens hauria de mobilitzar a tots els independentistes i no quedar-nos a casa el 23 de juliol”.  

La número 1 de la llista gironina va explicar que “a Esquerra Republicana ho donarem tot per defensar Catalunya. Som els del referèndum i el continuarem batallant. Hem aconseguit la llibertat dels presos i preses polítics i l’eliminació del delicte de sedició, per afavorir totes les persones represaliades i els moviments socials, i per a quan ho tornem a fer. Perquè no pararem de lluitar fins a aconseguir la República Catalana. Portem 92 anys defensant Catalunya i seguirem fent-ho. Defensant la llengua, la cultura i lluitant a contracorrent per millorar de la vida de la gent, quan ha calgut pagant el preu més alt de la repressió ferotge”

El número 2 de la candidatura al Congrés, Joan Margall, va ser l’encarregat de fer memòria de la feina feta els darrers quatre anys a Madrid: “Esquerra Republicana ha fet el que va dir que faria a les últimes eleccions: aconseguir la llibertat dels presos i preses polítiques, fer seure a l’estat espanyol a negociar sobre l’autodeterminació. Però també hem treballat per millorar les pensions, apujant-les segons l’IPC i assegurant més drets als i les pensionistes; hem aconseguit una llei d’habitatge, que frena l’augment abusiu dels preus dels lloguers; hem defensat la igualtat i protegit els drets de les persones trans; o hem protegit el català a l’escola i a les plataformes audiovisuals, entre moltes d’altres”

Margall va reivindicar que “nosaltres no som els de “NO a tot”. Amb aquesta estratègia, avui els presos polítics encara serien a la presó. Ens deien que era impossible, però hem fet seure a una taula a l’Estat espanyol a parlar sobre l’autodeterminació de Catalunya. No ens amaguem, no ens posem de perfil amb les decisions difícils, sempre donem la cara per defensar Catalunya. I això implica tant defensar la llibertat per escollir el nostre futur com defensar polítiques socials que millorin el dia a dia de la gent”.

Per la seva banda, la candidata del Jovent Republicà i número 5 de la llista al Congrés, Berta Guinó, va explicar que “des del Jovent Republicà sabem que la política o la fas o te la fan i per això, aquestes eleccions, més que de futur, van de present”. Guinó va destacar que “malgrat que la conjuntura política sigui complicada per l’avanç de l’extrema dreta i condicionar avenços socials es presenti impracticable, hem de defensar totes aquelles mesures en clau juvenil, catalanista, feminista, ecologista, socialista i republicana que amb tanta urgència necessiten les classes populars dels Països Catalans. Mesures que portem anys defensant, com una renda bàsica universal, la regulació efectiva dels preus dels lloguers, el vot als 16 anys, impostos a les grans fortunes i al CO₂,  l’aposta per la salut mental o l’oficialitat de la llengua catalana a les institucions europees, entre d’altres”

Pel que fa als candidats al Senat, Jordi Martí Deulofeu va destacar que “venen temps convulsos on la dreta desacomplexada del PP i VOX amenaça amb tornar a atacar Catalunya, la nostra identitat, la cultura, la llengua, els drets socials i la convivència”. El fins ara senador, va fer èmfasi en la importància d’anar a votar aquest 23 de juliol “perquè aquestes eleccions van de drets humans, d’avançar o retrocedir, de perdre el que hem aconseguit amb tants anys de feina. Esquerra Republicana som l’instrument útil per la ciutadania gironina”.

En el mateix sentit va parlar el també candidat al Senat, Josep-Maria Terricabras. “Davant l’enorme crisi democràtica que ens esquitxa, s’ha de reaccionar. El 23 de juliol, la gent no s’ha de quedar a casa, ha de votar, no té sentit no fer-ho. Hem d’assegurar que el vot independentista creix a tot arreu, que Esquerra és forta a Madrid per continuar avançant en la defensa dels nostres drets socials i nacionals”

Finalment, a l’acte també hi va participar la número 2 de la candidatura republicana per Barcelona al Congrés, Teresa Jordà, recordant que “aquestes eleccions toca protegir i defensar Catalunya del neofranquisme que amenaça de tornar a governar les nostres vides i per fer-ho cal més que mai una esquerra de veritat. Els nostres avis i àvies ja ho han viscut i això pot tornar a passar”. Jordà ha reiterat que “cal defensar Catalunya no només per defensar-nos de l’extrema dreta i de tots aquells que han aplaudit el 155, sinó per defensar el dret que tenim els catalans i catalanes a l’autodeterminació. Defensar-la d’aquells que es posaran de perfil quan ens toquin els drets socials i defensar-la d’aquells qui no coneixen a la gent del carrer i que diuen que la majoria de la ciutadania pot fer front als lloguers actuals, En definitiva, aquestes eleccions toca protegir Catalunya amb valors republicans, portant la llengua, la cultura, l’escola i els drets socials per bandera i defensant la llibertat nacional del nostre país, la independència de Catalunya”.