Estiu amb lleure

La Coordinadora Territorial a Girona de Joventut, Agnès Fàbregas

Poder garantir el lleure per a infants i joves després d’aquest llarg període de confinament és una prioritat del Govern de la Generalitat de Catalunya, ja que l’educació en el lleure és una eina imprescindible en el desenvolupament integral dels infants, joves i adolescents, i en el context en què ens trobem és més necessari que mai!

Des del Govern hem estat treballant incansablement aquests darrers mesos perquè els casals, les colònies i els campaments aquest estiu fossin una realitat. I ho hem fet pensant en els infants i joves que són un dels grups socials que més ha patit aquests últims mesos.

L’educació en el lleure és un conjunt d’activitats i experiències que els infants i joves realitzen en el seu temps lliure. Té una forta intencionalitat pedagògica fora del currículum escolar i de l’àmbit familiar i contribueix que adquireixin competències i habilitats socials, fent-los protagonistes de la seva pròpia vida, actius i participatius socialment.

L’educació en el lleure, a banda de ser un gran tresor de país que cal conservar, és una escola de ciutadania que educa en valors i un important element de cohesió social. En definitiva, és una eina de transformació social.

Aquest estiu, però, no serà un estiu com els anteriors. Tots som conscients que la COVID-19 ha canviat per complet el nostre dia a dia, la nostra relació amb els amics i familiars igual que també ha canviat els nostres espais de socialització i de trobada.

Per aquest motiu les activitats d’estiu, enguany, té reptes afegits. El lleure post COVID-19 educarà en les noves rutines post-confinament i contribuirà, des de la seva especificitat, al desenvolupament de l’infant i a comprendre una situació que és nova.

El lleure post COVID-19 serà també un espai de retrobada dels infants i adolescents amb l’espai públic i la natura.

El lleure post COVID-19 servirà per tornar a restablir els vincles i el sentit de comunitat després d’aquests mesos de confinament. Servirà per retrobar-nos amb ells amics, companys, per reteixir les xarxes comunitàries que han queda en stand by aquests últims mesos.

I per últim, però no menys important, a través del seu component pedagògic hauran de respondre a les noves necessitats emocionals i ajudar a infants i joves a gestionar aquesta incertesa que ens acompanya en el nostre dia a dia.

El lleure és un dret d’infants i joves, per aquest motiu ens vam conjurar amb el sector del lleure ( en tota la seva pluralitat) i amb el món local en un exercici de corresponsabilitat i de feina compartida que m’agradaria posar en valor. Totes aquestes hores de feina intensa, acompanyats en tot moment pel Departament de Salut, han donat com a resultat 5 documents que estableixen les bases del que seran les activitats de lleure aquest estiu. Un estiu diferent amb unes activitats de lleure diferents i adaptades a la nova situació, però igual d’enriquidores i transformadores.

Amb diverses línies d’ajuts econòmics, fins a 11 milions d’euros, per becar infants i joves en situació de vulnerabilitat per tal que puguin participar en les activitats. Perquè les entitats que les organitzen no hagin de fer front al sobre cost que suposen les mesures de sanitat i higiene que hauran d’adoptar. I per poder contractar educadors de reforç per reforçar les ràtios.

Ben cert és que el repte d’enguany és gran, però amb la implicació de tots plegats i treballant en xarxa el farem possible. Perquè l’educació en el lleure és aire, és aigua, és joc, són activitats, però sobretot, són moments compartits. I ara és més necessària que mai.

Agnès Fàbregas
Coordinadora Territorial de Joventut a Girona

Exit mobile version