Programa Reallotgem

Estudiants del Centre Escolar Empordà aprofiten la Vaga Mundial del Clima per netejar la Riera Ginjolers de residus

Vaga Mundial del Clima
A dalt els alumnes de 3er d'ESO del Centre Escolar Empordà, al mig dels de quart i a sota algunes de les deixalles que trobar en un parell d'hores a la Riera Ginjolers

Per iniciativa pròpia, alumnes de 3er i 4art d’ESO del Centre Escolar Empordà van netejar de ferro, carretons, bicicletes i sobretot, plàstics, la part alta de la Riera Ginjolers

Aquest divendres 27 de setembre, es va celebrar la Vaga Mundial del Clima. Es tracta d’una protesta a nivell global per reclamar que els líders mundials prenguin mesures urgents per a acabar amb la crisi climàtica.

Aquesta vaga va ser convocada per les plataformes Fridays for Future, Alianza por el Clima, Alianza por la Emergencia Climática y 2020 Rebelión por el Clima, que en el seu conjunt agrupen unes 300 organitzacions.

A tot el territori espanyol aquesta Vaga Mundial del Clima va ser principalment estudiantil, igual que a Roses, on alguns dels estudiants del Centre Escolar Empordà, a partir de 3er d’ESO, van decidir secundar aquesta vaga “prèvia autorització per escrit dels seus pares”, va explicar la tutora de 4art d’ESO i  professora de Biologia del centre educatiu, Virginia Puente.

I per iniciativa pròpia, un total de 17 alumnes, Telma Sastre, Maiàs Al Junaidi, Max Camós, Anna Bardet, Clara Labau, Biel Sastre i Raymon Monar, Ona Marés, Inés Albira i Ariadna Cantós de 3er d’ESO, i Oriol Blanch, Teresa Sabé, David García,  Narcís Torrent, Marc Abad, Carla González i Georgina Palòs, de 4art d’ESO que, coordinats per la professora Puente, van decidir aprofitar aquesta acció de protesta per netejar la Riera Ginjolers, en lloc de quedar-se a casa sense fer res.
I ho van fer “perquè estan prenent consciencia gràcies al treball que es fa a l’escola i a la informació que els hi arriba dels mitjans que estem en una situació molt crítica en quant al canvi climàtic i el medi ambient, i tot els residus que s’aboquen a la riera van a parar ràpidament al mar”.

Els estudiants s van dividir en dos grups, els de tercer d’ESO van netejar una part de la Riera a tocar la urbanització del Mas Oliva, i els de quart la zona que passa pel mateix Centre Escolar Empordà.
No va ser una gran superfície la que van abastar aquests alumnes, però tot i això van trobar unes quantes de deixalles com, per exemple “una bossa plena amb menjar de gos i ampolles de vidre, un carretó que s’utilitza a l’obra, llaunes, pedaços de tubs, una bicicleta, però sobretot, sobretot, el que hi ha més són plàstics” van afirmar els estudiants. (Vegeu imatge).

“De fet, va afirmar la tutora, no han trobat moltes deixalles perquè fa poc dies la forta pluja que va caure va fer una gran neteja, emportant-se tot cap al mar”.

Aquesta va ser l’acció que van protagonitzar els alumnes del Centre Escolar Empordà durant el matí de divendres, per assistir a la tarda a un visionat a l’Aula Magna del documental  ‘Antes que sea tarde’,  produït i protagonitzat per l’actor i activista Leonardo Di Caprio en el que s’expliquen els efectes devastadors del canvi climàtic al món.