Exigeixen al Govern de la Generalitat una transició energètica justa i ordenada partir del coneixement científic

Concentració al Parlament de Catalunya per una transició energètica justa
En primer terme els científics que han comparegut davant la Comissió d’Acció Climàtica i darrera els concentrats

Aquesta tarda, convocats per la Xarxa per a una Transició Energètica Justa i per l’Associació Stop Macro parc eòlic marí, s’ha concentrat un grup de persones davant el Parlament per exigir que s’escolti als científics per tal de poder fer una transició energètica justa

Representants de diverses entitats contràries a l’actual model de transició energètica s’han concentrat aquesta tarda davant les portes del Parlament de Catalunya amb pancartes per exigir al Parlament que escolti i es deixi guiar per les persones, els experts, que realment tenen el coneixement suficient per abordar aquest gran repte de país amb garanties i sense malmetre els territoris.
La concentració s’ha dut a terme amb motiu de la compareixença a la Comissió d’Acció Climàtica dels científics Antonio Turiel, Josep Lloret, Rafael Sardà, Elisa Berdalet, Josep Maria Gili i Ana Sabatés per parlar de la gestió de les renovables a Catalunya. Aquest grup de científics va publicar recentment a la prestigiosa revista Science of the Total Environment un estudi on recomanen excloure i allunyar els parcs eòlics marins de les àrees protegides de la Mediterrània a causa dels greus impactes que aquestes instal·lacions poden provocar sobre la biodiversitat marina i el paisatge.

L’acte ha estat organitzat per la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa -que aplega 92 entitats- i per l’Associació Stop Macro parc eòlic marí. Les entitats afirmen que cal escoltar l’opinió d’aquests científics per tal de poder fer una transició energètica justa, coherent, tenint en compte el territori i la necessitat de mantenir la biodiversitat per fer més efectiva la lluita contra el canvi climàtic. S’han concentrat amb pancartes on es podien llegir els lemes: “Renovables sí però així no”, “Salvem la terra” i “Junts i ERC, deixeu d’especular i comenceu a escoltar”.

Els representants territorials han reclamat, un cop més, un model de producció d’energia pròxim als centres de consum, amb un impacte paisatgístic mínim, ordenat i equilibrat que generi també oportunitats als territoris. Demanen al Govern que no es deixi enlluernar per les falses promeses de les grans empreses que l’únic que busquen és fer negoci sense tenir en compte les singularitats del territori; i exigeixi estudis d’impacte ambiental rigorosos i contrastats. Consideren que la transició energètica no es pot fer a costa de la biodiversitat que és precisament un element cabdal en la lluita contra el canvi climàtic.

El territori, asseguren, no en té la culpa de que la transició energètica vagi tard a Catalunya.