“Exili, Cançons en escena” recorda a Roses l’exili a causa de la Guerra Civil

Amb imatges, paraules i cants es va evocar els sentiments dels qui van marxar i la lluita dels qui van resistir

Exili, Cançons en escena, un espectacle de cançó popular d’ahir i d’avui que fa memòria i vol donar testimoni de l’èxode de milers de persones abans, durant i després de la Guerra Civil espanyola, que la companyia Cor País Meu va intepretar, ahir, al Teatre Municipal de Roses.

Es van cantar temes com l’Emigrant, Quan jo vaig nèixer, Junteu-vos i recitar poemas com l’Exilli, que dona el nom a l’espectacle, Afusellat o Assumiràs la veu d’un poble. I va acabar amb un cant a l’esperança, perquè mai més ningú no sigui forçat a anar-se’n de casa seva i de la seva terra.

La música va acompanyar els textos poètics, històrics i d’una videocreació amb imatges documentals i de paisatges dels llindars fronterers.

Tot plegat va ser un homenatge que la companyia Cor País Meu vol retre a les persones que van patir i lluitar per les llibertats, recordant a través de cançons i poemes d’artistes com Lluís Llach, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet o Joan Salvat-Papasseit, entre d’altres, el valor i la necessitat de vetllar per la convivència i el respecte a nosaltres mateixos com a poble.

  •  Direcció i arranjaments: Ramon Manent
  • Interpretació: Cor País Meu (cant), Laia Carreras (rapsòdia),Tomàs Morales (acordió diatònic) i Pep Prats (tarota)
  • Il·luminació: Tomàs Morales Vestuari Clara Garí
  • Vídeo: Montserrat Moliner
  • Producció: Nau Côclea de Camallera i Associació Cor d’Amics de l’Aula

 

Cor País Meu

El Cor País Meu va néixer a finals de l’any 2009. És una formació polifònica hereva del Cor de l’Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que va iniciar la seva trajectòria el 1999. Ramon Manent sempre n’ha portat la direcció.

La formació basa el seu treball en el repertori tradicional i popular català i de la Mediterrània occidental, tractat amb els procediments més habituals i espontanis del cant a veus. Les cançons es presenten sempre al públic sense direcció aparent.

Amb la força de la polifonia popular i l’arrelament de la poesia oral, el Cor Pís Meu redescobreix l’emoció de cada cançó i la posa en escena transmetent sentiments de pertinença a una cultura viva i molt rica d’expressions ben diverses.

Al llarg d’aquests anys, el Cor s’ha nodrit d’alumnes, antics alumnes, professors de l’AMTP i de cantaires externs interessats en el projecte, i ha realitzat una bona quantitat d’actuacions arreu del territori català i també en terres occitanes i a l’illa de Sardenya.

Altres concerts presentats: “País meu canta”, “Cançons per la pau i la llibertat”, “Terra de Vent”, “De l’Empordà a l’Alguer”.