Suquet de peix de Rose

Èxit de participació en la 2ª jornada de maltractaments a la gent gran

Jornada de maltractaments a la gent gran
Moment de la jornada en un Auditori dels Caputxins ple a vessar

Aquesta jornada és pionera i de referència del sector a nivell de tot l’Estat

El passat divendres 4 de novembre va tenir lloc, a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, la segona Jornada de Maltractaments a la Gent Gran. Una jornada organitzada per la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans, i que tenia per objectiu fomentar l’envelliment saludable i actiu i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans. La jornada és pionera i de referència del sector a nivell de tot l’Estat.

Amb l’auditori ple a vessar i amb unes 200 persones seguint-ho per streaming, la jornada va transcórrer durant tot el matí amb un seguit de conferències de persones destacades del sector. Montse Esquerda, pediatra i directora de l’Institut Borja de Bioètica de la URL i presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya, va ser l’encarregada de fer la primera ponència amb el títol “Ampliar la mirada: de la prevenció del maltractament a la promoció del bon tracte”.

La professora emèrita d’Antropologia social de la URV, Dolors Comas, va ser la següent ponent en sortir a l’escenari, on va parlar del dret de la cura com a repte pel segle XXI. Montse Solé, infermera especialitzada en geriatria i directora d’Atenció Intermèdia i Dependència del Consorci Hospitalari de Vic va ser una altra de les ponències d’interès, on va parlar de reflexions i propostes de millora en l’entorn residencial.

Ja per acabar, la darrera de les ponències va anar a càrrec de Mayte Sancho, psicòloga, gerontòloga i funcionària de l’IMSERSO. A més, també va ser directora científica de l’institut d’Investigació de la Fundació Matía. En la seva ponència, Sancho va parlar dels drets que tenen les persones en entorns d’interdependència.

L’acte, moderat pel periodista figuerenc de la Cadena SER, Sergi Caballero, va comptar amb diverses autoritats d’entitats que formen part de la Taula Comarcal de Maltractament a la Gent Gran, com la presidenta de la Fundació Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, i el director de Serveis Territorials del departament de Drets Socials de la Generalitat a Girona, Raül Morales.

Properament, més accions contra el maltractament a la gent gran

La jornada, però, és una d’un còmput d’accions que es duen a terme aquestes setmanes per prevenir el maltractament a la gent gran, organitzada per la Taula Comarcal de Maltractament a la Gent Gran.

Per una banda, la creació d’una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa, titulada “El llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell”, a càrrec de l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe). L’objectiu d’aquesta obra és crear xarxa amb la societat per trencar prejudicis i estereotips que envolten l’envelliment, i fer arribar aquest missatge de conscienciació a la població, principalment als joves. La sessió inaugural es farà el proper dia 16 de novembre a les 11 hores al Teatre Jardí de Figueres, i hi haurà una segona sessió el mateix dia a les 18 hores al mateix teatre. Les entrades son gratuïtes i no cal reserva prèvia.

Altres funcions ja previstes són el proper 22 de novembre a les 11 hores al Teatre Municipal de Roses, el 2 de desembre a les 19 hores al Castell de Sant Ferran de Figueres, i el 22 de gener a les 18 hores al Teatre la Concòrdia d’Agullana.

Per altra banda, la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans vol implicar també el món de la docència i l’alumnat dels centres educatius de la comarca. Per això, el passat 19 d’octubre es va dur a terme una sessió de formació per al professorat al Consell Comarcal de l’Alt Empordà sobre edatisme, el concepte d’estereotips i prejudicis sobre la vellesa.

A més, entre el 7 i l’11 de novembre es durà a terme la setmana “Compartim”, on s’aniran a fer xerrades a les escoles i instituts de la comarca per sensibilitzar sobre l’edatisme i incorporar aquests nous conceptes a les noves generacions.