Mes de paraules

Expo Interface Gifre s’inaugura a casa seva, Roses

Va ser al 2009 quan en Ferran Adrià va donar el vist-i-plau a la proposta dels dissenyadors Pere Gifre i Daniel Molina per al disseny de noves maneres de servir el menjar. 4 anys després, el resultat d’aquest treball, després d’haver passat en un format més petit per Vilafranca del Penedés i Banyoles, es pot veure a Roses en la seva màxima expressió

expo_interfaceNoves maneres de servir el menjar. És el treball de col·laboració que van portar a terme els dissenyadors de GIFRE Collective, Pere Gifre i Daniel Molina, i elBulli. Una tasca considerada com a treball d’investigació i desenvolupament, en el que van interactuar tècniques artístiques del disseny per fer realitat a sobre d’una taula de menjar elements atmosfèrics com l’impacte de l’aigua durant la pluja, el comportament d’una nebulosa o la força d’un huracà.

És a dir, cuiners de elBulli i dissenyadors van treballar junts en una experiència on és van interrelacionar el món de la cuina, de la tecnologia, el disseny i l’art.

I el vincle entre aquest món és el resultat que es pot veure des d’aquest passat divendres i fins al 31 d’agost a la Ciutadella sota el nom d’EXPO INTERFACE GIFRE.

Una exposició que va ser inaugurada per l’alcalde de Roses Carles Pàramo, el delegat de Girona d’Empresa i Ocupació, Ferran Roquer, el co-director i dissenyador de GIFRE Colletive, Daniel Molina, el comissari de la mostra, Ricardo Planas, i el crític gastronòmic Salvador García-Arbós.

Ricard Planas va remarcar que la protagonista d’Interface és una taula de grans dimensions, perquè a les taules es fan moltes coses, s’hi pensa, s’hi menja i fins i tot es fa l’amor”, i que arriba a Roses en tota la seva dimensió, en tota la seva complexitat, ja que a les dues poblacions que ha visitat anteriorment, Vilafranca del Penedés i Banyoles, només es va poder contemplar un tastet”. En la mateixa línia es va manifestar García-Arbós afirmant “que aquesta exposició es va gestar a Cala Montjoi, va madurar al llarg de quatre anys i ara es pot visitar aquí a Roses en la seva plenitud”. Abans, el crític gastronòmic va remarcar que el nom de Roses “hauria de ser una nova entrada a la Bullipedia”, el darrer projecte de elBulliFoundation amb l’objectiu d’oferir tota la informació de qualitat disponible del fons creatiu de elBulli, i que va ser presentada pel mateix Ferran Adrià a cuiners, periodistes especialitzats i escoles de cuina.

D’altra banda, l’alcalde Carles Pàramo va destacar que aquesta exposició, “té la seva seu aquí a Roses, està dissenyada per joves rosincs, i és tota una demostració que el país avança, amb projectes com aquest, realitzats per joves amb talent, es demostra que el país avança”.

expointerfaceEl dissenyador de l’exposició, Daniel Molina, va anunciar que “alguns dels objectes que es veuen aquí a la Ciutadella formaran part de El somni del Celler Can Roca que se celebrarà a Barcelona el proper mes de maig”. El somni, una òpera en 12 plats, un banquet en 12 actes on es combinen múltiples disciplines per composar una simfonia de emocions para dotze comensales, i en la que també han col·laborat Molina I Gifre.

El delegat territorial d’Empresa i Ocupació, Ferran Roquer, va significar que “els objectes que es veuen en aquesta exposició podrien arribar a ser un producte, és a dir una línia de productes per a la seva comercialització”.

I en representació de la família de elBulli va ser-hi un dels seus xefs, Mateu Casañas, que actualment amb els també antics xefs de elBulli, Oriol Castro i Eduard Xatruch, regenta el restaurant Compartir a Cadaqués. Casañas va recordar “quan Molina i Gifre van explicar el concepte i l’idea del que volien fer i que ara es pot veure damunt aquesta taula”. Una taula en la que trobem la Biomímesis, la ciència que es basa en l’estudi de la natura per trobar noves solucions al disseny. Una natura, un paisatge que segons Casañas, “no tendria sentit la història de elBulli sense el seu paisatge”.

En definitiva, EXPO INTERFACE GIFRE és una exposició que permet al visitant descobrir altres perspectives del mon del disseny descobrint l’univers de GIFRE , elBULLI i el Celler de Can Roca.

ESTRUCTURA DE L’EXPOSICIÓ

  • PROJECCIONS _ Animacions 3d i documents HD inèdits del procés de producció de disseny.
  • CONCEPTES_ Descripcions  I conceptes importants serigrafiats, reproduccions del disseny conceptuals a mode de taller, mobiliari per exhibició…
  • PROTOTIPS_ Mostra dels prototips i escultures conceptuals de Gifre i reproduccions reals amb plastilina de totes les elaboracions de elBulli.

[fsg_gallery id=”23″]