Exposen documents del 18 de juliol de 1936 i l’inici de la guerra civil a Figueres

Documents del 18 de juliol de 1936

Documents del 18 de juliol de 1936 que s'exposen a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà acull una vitrina on es mostren els documents

Documents del 18 de juliol de 1936
Documents del 18 de juliol de 1936 que s’exposen a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà

A partir d’avui, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà exposa en una vitrina de la sala de consulta d’aquest equipament una petita selecció de documents de gran interès relacionats amb els primers dies de l’esclat del cop d’estat contra la República i l’inici de la guerra civil a la ciutat de Figueres, coincidint amb el 80è aniversari d’aquell esdeveniment històric i amb la voluntat de no perdre el record a la consciència col·lectiva.

A la vitrina es disposa d’una còpia facsímil del ban militar del 19 de juliol on el tinent coronel Agustín Monasterio Bustos, cap del castell de Sant Ferran, declara l’estat de guerra a Figueres. Va ser llegit pels carrers de la ciutat a les set del matí i retirat a mitja tarda. També es reprodueixen les pàgines que fan referència al dissabte dia 18 de juliol de 1936, escrites per Alexandre Deulofeu i publicades al seu llibre de memòries, on relata molt clarament com es va viure la jornada i la incertesa d’aquell dia. Deulofeu era l’alcalde accidental de la ciutat.

També es mostren, a través de diverses imatges, les conseqüències que va tenir l’entrada de milicians a l’església parroquial de Sant Pere, que provocaren un incendi que arrasà una part de l’edifici i que posteriorment es va procedir a enderrocar parcialment. També forma part de la vitrina el llibre monogràfic de la Guerra Civil a Figueres, escrit pel darrer cronista de la ciutat, Josep Ma. Bernils i Mach, el qual per primera vegada, als anys 80, va fer un relat acurat sobre aquell esdeveniment històric. Complement aquest mostra un val per a benzina expedit durant els primers dies del conflicte i un document de requisa d’un cotxe d’un particular per ordre del Comitè Antifeixista.