Faran prospeccions a la recerca d’hidrocarburs a l’Estany de Banyoles

Aturem les prospeccions
Imatge virtual d'on s'ubicaria la plataforma petroliera a l'Estany de Banyoles

Les prospeccions estan previstes que comencin a la primavera de 2015

Aturem les prospeccions
Imatge virtual d’on s’ubicaria la plataforma petroliera a l’Estany de Banyoles

La plataforma ‘Aturem les prospeccions a la costa catalana’ ha pogut saber i certificar que properament es publicaran els permisos i concessions per sondejar l’Estany de Banyoles per hidrocarburs i que les prospeccions podrien començar a la primavera de 2015 per a la possible extracció de petroli i gas. La Generalitat i les administracions locals asseguren que les activitats no afectaran l’ecosistema ni el turisme.

Segons ha pogut esbrinar aquesta plataforma ecologista, l’empresa canadenca Total Extract, amb filial a Madrid, “ha obtingut els permisos per localitzar hidrocarburs en el subsòl de l’Estany de Banyoles i iniciarà la fase de prospeccions sísmiques a partir de la primavera de l’any que ve. S’aplicaran les mateixes tècniques utilitzades en les prospeccions marines: exploracions sísmiques amb ones acústiques realitzades amb canons d’aire o ‘air-guns’ de 215 dB en la primera fase i sondejos físics amb perforacions que utilitzen minerals i productes químics en la segona fase”.

Si les prospeccions donen bons resultats per a l’extracció, en la tercera fase es construiria una plataforma petroliera en una ribera de l’Estany de Banyoles (veieu imatge virtual).

Actualment l’Estany de Banyoles està protegit com a PEIN i Xarxa Natura 2000 però sembla ser que la Generalitat declararà el projecte d’interès públic de primer ordre per evitar impediments legals.

Tot i això, la plataforma Aturem les prospeccions, no s’oposa als treballs d’aquestes prospeccions d’hidrocarburs a l’Estany de Banyoles, ja que “valorem positivament la iniciativa després d’informar-nos sobre projectes similars dutes a terme a nivell mundial. Segons l’ecologista australià Max Rockatansky, de l’associació internacional Global Mad Frack, els projectes de prospeccions i extracció d’hidrocarburs en el subsòl de sistemes aquàtics tancats, a diferència dels projectes marins, tenen impactes menors o, en tot cas, aquests són molt més fàcils de contenir”.

I en cas de contaminació pels productes químics de la segona fase de sondejos, o de vessaments en la fase d’explotació, segons els ecologistes “només caldria barrar els recs per on surt l’aigua de l’Estany”. Pel que fa la fauna aquàtica tampoc es registraria una gran pèrdua “ja que la majoria d’espècies presents són al•lòctones, és a dir, que no són originaries del territori, per tant una certa contaminació fins i tot podria ajudar a eradicar moltes espècies que representen una amenaça per a la fauna local”.

Potenciar una altre tipus de turisme

El que si que es veuria afectat, però, serien les activitats turístiques de la zona, per la qual cosa des d’Aturem les prospeccions es considera que “s’hauria d’estudiar i elaborar noves ofertes”, així, a principis de 2015 “presentarem un projecte de “Turisme Tòxic”, seguint el concepte conegut als Estats Units i a diferents països de Sud Amèrica, en els quals actualment s’ofereixen itineraris per indrets contaminats per a les indústries i activitats extractives.

A banda del contaminat Estany de Banyoles, “els itineraris a la zona podrien incloure també un recorregut per a la MAT i altres projectes que puguin sorgir en el futur”, asseguren des de la plataforma ecologista, la qual els seus membres, com a experts en aquests temes, s’ofereixen per ajudar en aquesta reorientació de l’oferta turística.

Amb l’exemple recent de la concessió del projecte Castor, Total Extract preveu uns guanys milionaris pel projecte, fins i tot en el pitjor dels escenaris com seria no trobar cap reserva al subsòl o que no s’aprovés el TTIP. En aquest sentit, així mateix, membres de la Plataforma Aturem les Prospeccions ja han rebut propostes de la companyia per participar de la iniciativa “amb molt de futur” de turisme tòxic.