Mes de paraules

La festa dels pescadors amb la Tirada de l’Art ja és una tota una tradició a Roses

Festa de Sant Pere dels Pescadors de Roses
Diferents moments de la festa de Sant Pere, patró del Pòsit del Pescadors de Roses

Amb aquest ja són 8 anys amb els que els pescadors ensenya a la gent la forma que tenien abans de guanyar-se la vida, la Tirada de l’Art

Festa de Sant Pere dels Pescadors de Roses
Diferents moments de la festa de Sant Pere, patró del Pòsit del Pescadors de Roses

La Confraria de Pescadors de Roses va impulsar ara fa 8 anys per celebrar la festivitat del seu patró, Sant Pere, una festa més popular i oberta a la ciutadania on, entre d’altres activitats, es practica i ensenya als assistents la tirada d’Art, la forma de pesca amb la que els rosincs es guanyaven la vida anys enrere. “Vam creure que podria ser un dia de gaudir molt més, que la gent participés, un dia per ensenyar com es pescava antigament i en el que tingués cabuda tothom, la gent de casa, el turista, la gent gran, la qual ens agrada que vingui per conversar amb ells sobre la pesca d’abans, i jo, que sóc un defensor de la memòria històrica, considero que jornades festives i lúdiques com la d’avui, on es pot gaudir d’una Tirada d’Art i d’una sardinada, no s’haurien de perdre”, va afirmar el Patró Major, Antoni Abad.

Una jornada festiva dels pescadors de Roses amb la Tirada de l’Art que en 8 anys ja s’ha convertit en tota una tradició, “sí, és veritat, vam començar amb uns companys que vam dir si nosaltres sabem fer l’Art i ho sabem fer tot, perquè no ensenyar-ho a la gent?, i el primer any vam dir: ho provem!, però és que ara és la gent que ens ho demana perquè ens ho passem molt bé”, va assenyalar Abad.

La festivitat de Sant Pere, patró del Pòsit del Pescadors de Roses, com ja es tradició, amb la benedicció del mossèn Josep Puig, que s’estrenava en aquest acte festiu dels pescadors després de venir a Roses el setembre passat en substitució de Josep Gispert.

Tot seguit, es va celebrar la Tirada de l’Art i la sardinada que, com cada any, ofereiexen els homes del mar de Roses que s’apropen fins la platja del Rastrell. Una Tirada de l’Art i la sardinada que va ser acompanyada per la música del grup Els Pescadors de Roses

Una música que va continuar a la nit amb la Gran Revetlla amenitzada per l’orquestra Montecarlo, que va oferir, a partir de les 22 hores un ball a la Rambla Riera Ginjolers.

La Tirada de l’Art

L’Art és un sistema molt antic i practicat pels pescadors de tota la Costa Brava fins després de la Guerra Civil, encara que en alguns casos va perdurar fins als anys seixanta. Durant molt de temps ha estat l’instrument de pesca per excel·lència.
És un art d’arrossegament que es tirava des de la platja de dia, i era una pesquera on la dita popular “a l’art tothom hi té part”, expressa l’esperit solidari que l’acompanyava. Tothom, pescador o no, nen o vell, home o dona, si ajudava a arrossegar la xarxa cap a la platja en rebia una part proporcional de les captures.
Existien diferents modalitats d’arts segons mides, particularitats locals o si es calava de dia o de nit, però el de platja és el més comú.
Se sortia des de la costa tot deixant un cap en terra i l’embarcació, a rems, s’allunyava fins arribar al lloc que el patró triava i es calava la xarxa. L’embarcació descrivia un semicercle i s’amorrava a la platja amb l’altre cap de la banda de l’art, des d’aquí, la gent tirava i feien la mola de les cordes de cada banda o cama de l’art fins arribar al maià o cop.