Fira de la Rosa de Roses

Festa Major de Roses: 8 dies, més de 40 activitats amb 7.500 euros menys que l’any passat

Festa Major de Roses
L'alcaldessa Montse Mindan i el regidor de Festes, Juan M. Fernández, amb una exemplar de la revista de la Festa Major 2013

La Festa Major de Roses oferirà les mateixa quantitat d’activitats que el 2012 amb un estalvi de més de 7.000 euros. Així ho han remarcat, aquest matí, a la seva presentació, l’alcadessa Montse Mindan i el regidor de Festes, Juan M. Fernández

Festa Major de Roses
L’alcaldessa Montse Mindan i el regidor de Festes, Juan M. Fernández, amb una exemplar de la revista de la Festa Major 2013

Arriba la Festa Major de Roses, i ho fa amb un programa similar, en quantitat, que l’any passat. Una programació pensada per tothom, petits, joves, madurs i grans. Totes les edats s’han tingut en compte alhora de dissenyar el programari, així, hi haurà balls populars, competicions esportives, concerts, espectacles infantils i cercaviles, entre d’altres activitats que se succeiran pels carrers i places del municipi, entre l’11 i el 18 d’agost.

Un programa pensat, també “en la difícil situació econòmica que vivim actualment i per això hem baixat el pressupost fins a més de 7.000 euros i que al final podria suposar un estalvi, fins i tot de 10.000”, ha manifestat el regidor de Festes, Juan M. Fernández, Ferdy. Així, tot i mantenir la programació, el consistori ha aconseguit rebaixar el pressupost destinat a la Festa Major en més d’un 5% respecte l’any 2012, passant dels 151.000 € als 143.500 €.

Els concerts de barraques

La programació de la Festa Major d’enguany aplega propostes de caire molt variat pensades en la participació i diversió de tots els públics. Les nits estaran marcades pel programa de les fires i barraques, que enguany seran escenari dels concerts de The Bazaga’s (13 agost), Planeta 13 i Bongo Botrako (14 agost), Rumba Tramuntana (dia 15), Oques Grasses i Doctor Calypso (dia 16) i Roadhouse i Mojinos Escozíos, tancant la festa el dia 17 d’agost. Tots els concerts són gratuïts.

El regidor de Festes ha assenyalat que els dies de barraques a l’endemà sigui laboral “la música es tancarà a l’1 de la matinada, i els dies que siguin festiu a les 3”.

Festes i Tradicions

En l’apartat de festes populars i tradicions, diverses activitats tornaran a envair els carrers de la població, com és el cas de les matinades i cercaviles de gegants, les audicions de sardanes, els castellers, els balls populars, la Festa de les Cucanyes, la missa internacional Oikoumene, el lliurament de la Dracma de Plata de Roses o les danses tradicionals

Competicions esportives que ja són històriques

L’apartat esportiu també tindrà una forta presència, amb la realització de tornetjos que, per la seva extensa trajectòria, han assolit ja la categoria d’històrics. És el cas de la Travessia de natació al Port de Roses, que enguany arriba a la seva 77a edició, el Trofeu de Petanca de Festa Major (37a edició), o el 22è Campionat local de vòlei platja.

Fires i actes infantils

L’espai firal de l’antic càmping Bahía obrirà les seves atraccions i barraques (un total de 14, gestionades per les colles de Carnaval de Roses), el dimarts 13 d’agost a partir de les 20 h, obrint cada dia a la mateixa hora fins al diumenge 18 d’agost (inclòs). Per la seva banda, la plaça Catalunya allotjarà la Fira d’Artesania del 15 al 18 d’agost.

Per als més petits, espectacles d’animació, activitats familiars a la Ciutadella, festa de l’espuma i cercaviles, són algunes de les activitats programades.

4.000 revistes i 5.000 programes de Festa Major

Per donar a conèixer tota la programació, l’Ajuntament ha editat un total de 5.000 programes de mà de la Festa Major, i 4.000 revistes. Aquesta darrera, a més del programa detallat d’activitats, presenta “diferents articles com per exemple l’origen i història de la Dracma de Roses, la història de la urbanització de Les Garrigues on està el Castell de la Garriga o la transformació del restaurant elBulli a elBulli foundation, l’arquitectura moderna de Roses, un recull fotogràfic pertanyent a la col·lecció Benet Fonolleras o els poemes guanyadors de la passada edició dels Jocs Florals de Roses, entre d’altres reportatges”, ha remarcat l’alcaldessa, Montse Mindan, la qual ha assenyalat que “per l’any vinent, a banda d’explicar la història de Roses es podria afegir articles sobre les tradicions i activitats que es desenvolupen durant la festa major”.  

Tant el programa com la revista de Festa Major es poden trobar a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, així com a diferents equipaments i establiments del municipi.

Focs artificials de fi de festa

D’altre banda s’ha de destacar que l’espectacle de focs artificials de fi de festa, que normalment es feien el dia 15 d’agost, dia de festa major, enguany passen a celebrar-se, diumenge, dia 18, amb el corresponent ball ofert, enguany per l’orquestra Tàndem.