Programa Reallotgem

Una festa de la Verge del Carme de Roses descafeïnada

Festa del Carme de Roses
Els pescador de Roses portant la Verge del Carme pel port pesquer

Descafeïnada perquè va assistir la meitat de persones que anys anteriors, no hi va haver banda de música i la representació institucional de Roses va ser molt minsa

Festa del Carme de Roses
Els pescadors de Roses portant la Verge del Carme pel port pesquer

El 16 de juliol, festivitat de la Mare de Déu del Carme, patrona de la Marina, dels pescadors i de tota la gent del mar, va caure en dissabte. És a dir, la Comandància de Marina i  les Confraries de Pescadors de la majoria de poblacions de Catalunya la van celebrar dissabte, tot just el dia en que se celebrava la festivitat. Doncs, Roses la va celebrar ahir.

Aquesta festa se celebra sempre a Roses els dissabtes, tot i que el 16 de juliol caigui entre setmana. I es fa així per dos motius principals: per a que els pescadors no perdin un dia sense sortir al mar, i perquè puguin assistir el major nombre de persones possible.
Doncs, enguany la festivitat va caure el 16 de juliol i la Comandància de Marina de Roses decideix celebrar-la el diumenge. I el resultat és que va viure una festa de la Mare de Déu del Carme descafeïnada. Descafeïnada perquè l’assistència no va arribar a la meitat d’anys anteriors, descafeïnada perquè no hi va haver banda de música, i descafeïnada perquè l’única representació institucional durant la festa es va personificar en l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i els dos regidors de l’oposició del PSC, Olga Simarro i Toni Rodríguez. No és que el paper dels polítics durant la festa sigui fonamental, però quan any rere any assisteixen en massa com a poc sorprèn que, excepte els polítics esmentats, tots els edils de l’equip de govern i de l’oposició brillessin per la seva absència.

El motiu de celebrar-se ahir diumenge i no pas el dissabte va ser perquè el Comandant de Marina de la província de Barcelona, Juan Carlos Fontanals, volia assistir a la Festa de la Verge del Carme de Roses, i com a Barcelona es celebrava dissabte es va decidir ajornar-la un dia. I per aquest motiu el que va viure en primera persona el Comandant de Marina Fontanals va ser la pitjor festa de la Mare de Déu del Carme dels darrers anys.

Processó de la Verge des de la Casa del Mar

Festa del Carme de Roses
Un moment de la missa de la festivitat del Carme oficiada al port pesquer

La novetat d’enguany de la festivitat de la Mare de Déu del Carme va ser que es va portar la figura de la Verge fins al moll pesquer en processó des de la Casa del Mar. Processó que va continuar pel moll fins arribar a les portes de la llotja on cada any s’oficia la Missa. Un missa en la que es va estrenar el mossèn Josep Puig, que va arribar a Roses el passat mes de novembre, i que la oficiar davant l’alcaldessa de Roses i els comandaments de la Policia Local de Roses i L’Escala, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Comandància de Marina de Roses i Barcelona, l’Armada espanyola i comandaments de l’Exèrcit espanyol de Terra i Aire.

La tradició de la festivitat de la Mare de Déu del Carme

Al segle XVIII la festa de la Mare de Déu del Carme va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana gràcies a la difusió d’una llegenda que explica com l’escapulari carmelità va salvar un vaixell anglès que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà. A la costa catalana, fou l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra qui, en promocionar la festivitat entre els seus mariners, va popularitzar la devoció per la Mare de Déu del Carme o Stella Maris. Són nombroses les localitats que li celebren festes per tal de demanar-li protecció davant dels perills del mar. La majoria celebren vistoses processons que comencen a terra ferma i que després es converteixen en marítimes, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme col·locada en un vaixell engalanat i acompanyat per una comitiva formada per tot tipus d’embarcacions.