Festival d’Entreteniment Digital Roses, una bona proposta cultural a la recerca de la seva consolidació

Festival d'Entreteniment Digital Roses

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el FEDRoses, un festival en el que les protagonistes han estat les noves tecnologies, tant presents a la nostra vida cotidiana, que no ha tingut una gran convocatòria de públic

Festival d'Entreteniment Digital RosesEl públic no ha respòs a la convocatòria sobre les noves tecnologies que oferia el Festival d’Entreteniment Digital Roses que s’ha celebrat, aquest cap de setmana, al Palau de Congressos de Roses. I no ha respòs simplement perquè desconeixia la proposta. Una errada en quant a la logística de difusió i promoció del Festival, “ja pensant en possibles properes edicions, creiem que hem de potenciar molt més el públic infantil i juvenil, i demanar la col·laboració directa d’escoles i instituts per fer del FED un espai on els estudiants puguin realitzar una activitat escolar, alhora que d’entreteniment”, ha manifestat Dani Molina, director del FEDRoses.

Tot això, el festival ha estat una experiència molt enriquidora que ha permès altres valors als que ja son propis a Roses, com són el paisatge o la gastronomia, “ha permés visualitzar una nova perspectiva i determinació per tal de poder fer un pas endavant i diversificar les activitats a Roses durant tot l’any”, ha assenyalat Molina.

El Festival d’Entreteniment Digital Roses va veure la llum a la seva primera edició divendres passat amb “la intenció de difondre les noves tecnologies, per incentivar al públic a que conegui el món digital més enllà del pur entreteniment, que sàpiga que, per exemple, a darrera d’un videojoc hi ha tot un sistema i metodologia de treball”, va remarcar el director del FEDRoses el dia de la seva presentació.

Un festival que va tenir tres eixos principals, conferències, tallers i videojocs, i en el qual es van presentar diferents aplicacions i projectes al voltant de les noves tecnologies. Per exemple, el dia de la inauguració, l’emprenedor altempordanés, Marc Teixidor va presentar la seva publicació digital, Esguard, revista nadiua per IPAD i mòbils, que amb només un any de vida està tenint molt d’èxit, sent escollida la millor publicació en català de 2012.

Festival d'Entreteniment Digital Roses
Jordi Márquez i Adrià Verdaguer, durant la presentació de l’aplicació creada a l’ERAM

Dissabte, els presents al FEDRoses van ser testimonis d’un altre èxit, el de l’aplicació dissenyada per ERAM, Escola d’Audiovisuals i Multimèdia de la Universitat de Girona, que en el seu àmbit multidisciplinari, que abarca des del disseny gràfic, la fotografia, el vídeo, el 3D, fins a programació web.
El Cap de l’Àrea Multimèdia i coordinador de l’ERAM, Jordi Márquez, i el dissenyador-programador rosinc, Adrià Verdaguer, van explicar com es va crear l’aplicació educativa per a nens, que té com a fil conductor a en Narcís i la Júlia, i que explica la Llegenda del Tarlà de Girona. “Una aplicació que va ser provada per nens i nenes d’una guarderia i estudiants de primària amb molt d’èxit, i ara, si s’aconsegueix el finançament, l’idea de l’escola ERAM és abastar més territori per a que els nens i nenes coneguin les llegendes dels pobles d’arreu la demarcació gironina”, va assenyalar Verdaguer.

També, els visitants van poder disputar partides de videjocs gràcies a les plataformes de la Play Station, Xbox i la Wii que hi havia instal·lades per a tal objectiu.

Festival d'Entreteniment Digital Roses
Mar Valencia i Sebastien Gardavoir, d’Apprendre 3.0, durant el taller educatiu amb tauletes

I els tallers per al jovent al voltant de les Tablets va ser un altre punt fort del FEDRoses, com el que va organitzar la mateixa escola ERAM realitzant una Stopmotion, o el taller amb IPAD’S sobre aplicacions formatives per al jovent que van realitzar, ahir diumenge, Mar Valencia i Sebastien Gardavoir, membres d’Apprendre 3.0, un equip multidisciplinar que treballa amb l’objectiu de donar a conèixer les tauletes com a element educatiu a les escoles i per al foment de la lectura, “hem d’aprofitar que l’IPAD és una eina que està al nostre entorn, a la nostra vida, per aprofitar-la per l’educació i l’aprenentatge del jovent”, va manifestar en Sebastien.

En quant a la ubicació del FEDRoses, “ha posat de manifest les capacitats del Teatre-Palau de Congressos de Roses, tant en la seva distribució com el fet d’obrir un espai de forma continua  i no de forma puntual”, una afirmació del director del Festival d’Entreteniment Digital Roses argumentada sobre que el Teatre va esdevenir alhora en un espai de tallers, de conferenciants, d’exposicions i de zones d’entreteniment.