El projecte “Lorca – Dalí. Figueres, 1925-2025” es pot contemplar al passatge exterior de la Casa Natal Salvador Dalí i està inclòs dins dels actes per celebrar el centenari de la visita de Lorca a Dalí a Figueres
Aquest migdia, al passatge exterior de la Casa Natal Salvador Dalí, entre els carrers Caamaño i Monturiol, de Figueres, s’ha inaugurat una mostra amb fotografies i textos sobre les estades de Federico García Lorca a Figueres i a Cadaqués i la seva amistat amb els germans Salvador Dalí i Anna Maria Dalí. El projecte “Lorca – Dalí. Figueres, 1925-2025. Una història entre la poesia i l’art” és comissariat pels professors i professores de llengua castellana de 9 instituts de la comarca i té un esperit educatiu i divulgatiu. El treball va adreçat a la ciutadania i als visitants i reivindica Figueres com a ciutat ‘lorquiana’. El projecte s’ha centrat en la recerca documental i historiogràfica per elaborar els textos, i les fotografies -una desena- són un element visual que complementa les explicacions.
Des del març passat, Figueres està celebrant diferents activitats per commemorar el centenari de la primera visita que el poeta, escriptor i dramaturg granadí Federico García Lorca va fer a Figueres per veure el seu amic, l’artista figuerenc Salvador Dalí. El següent acte serà el dimecres 2 de juliol (20 h) al terrat de la Casa Natal Salvador Dalí, en què Figueres commemorarà el Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI+ amb una lectura musicada de cartes i poemes que es van intercanviar Lorca i Salvador Dalí.
Una amistat que va marcar la història de l’art i la literatura contemporànies
L’exposició consta de tres grans plafons i es complementa amb un desplegable que n’amplia els continguts a través d’un codi QR. El plafó central se centra en la Residencia de Estudiantes i en el vincle entre Lorca i Dalí. Als laterals, s’hi exploren aspectes com la relació amb Anna Maria Dalí, les visites del poeta a Figueres i Cadaqués, la seva relació amb l’actriu Margarida Xirgu i l’obra Mariana Pineda, llegida per primer cop davant de públic a Figueres l’any 1925. “Lorca – Dalí. Figueres, 1925-2025. Una història entre la poesia i l’art” és una proposta que posa en valor un episodi clau de la memòria cultural figuerenca i empordanesa, i convida a redescobrir una amistat que va marcar la història de l’art i la literatura contemporànies.
La mostra explica l’amistat entre el poeta granadí Federico García Lorca i el pintor figuerenc Salvador Dalí, i està comissariada pel grup de professors de llengua castellana de 9 instituts de l’Alt Empordà: Alexandre Deulofeu, Narcís Monturiol, Cendrassos, Olivar Gran i Ramon Muntaner, de Figueres; i Institut-Escola de Cadaqués, Illa de Rodes de Roses, Institut de Llançà i Institut de Vilafant. Compta amb el professor Joan Manuel Soldevilla com a representant dels centres i amb l’assessorament de Mariona Seguranyes, regidora de Cultura i Patrimoni, i de l’associació Amics dels Museus Dalí, i la participació de l’equip del Museu de l’Empordà i de l’estudi aeiou. El punt de trobada és la Residencia de Estudiantes de Madrid, on es van conèixer, van compartir anys d’estudis i van iniciar la seva amistat.
Segona activitat dels instituts després de llegir “Mariana Pineda”
Aquesta és la segona activitat de la commemoració en què hi participen els 9 instituts. A l’abril, a l’exterior de la Casa Natal Salvador Dalí, hi va haver una marató literària amb lectura en veu alta del drama romàntic de Lorca, “Mariana Pineda”, per part d’un centenar d’alumnes d’ESO i de batxillerat dels centres. Cada centre tenia assignada una secció del text. Enguany els alumnes de batxillerat de la comarca havien llegit “Mariana Pineda” com a lectura de curs, i l’obra i l’autor van ser treballats intensament a classe.