Mes de paraules

Finalitzades les obres del projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars de l’Empordà

Sistemes dunars de l'Empordà
Cartell d'nformació sobre la regeneració dels sistemes dunars

Es tracta d’una de les actuacions del Programa d’infraestructura Verda de Catalunya 2017 – 2021 i ha estat finançat, en part, amb aportacions del Fons europeu de desenvolupament regional

Sistemes dunars de l'Empordà
Cartell d’nformació sobre la regeneració dels sistemes dunars

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha finalitzat les obres del projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars de l’Empordà a diverses platges de Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí i Pals, dins dels parcs naturals dels Aiguamolls de l’Alt Empordà i Montgrí-Baix Ter-Illes Medes, els quals formen part, a més, de la xarxa Natura 2000.

Les obres han comportat la delimitació dels sistemes dunars amb diversos tipus de tancament: passamà de corda, tanques amb castanyer o amb travesses que afavoriran la recuperació dels hàbitats dunars i de la seva fauna. De fet, s’han fet ja les primeres observacions de corriol camanegre (Charadius alexandrinus) en algunes d’aquestes zones acordonades on s’ha prohibit el pas de persones i han recuperat les condicions de tranquil·litat adequades per aquesta espècie amenaçada. A més, s’han adequat els passos necessaris per accedir a les platges des de les instal·lacions turístiques del litoral, com ara càmpings, hotels  o apartaments.

La superfície de dunes acordonades abasta una superfície d’unes 23,4 hectàrees i la longitud del front litoral que es veurà beneficiat per aquestes actuacions de protecció és d’uns 7 km.

Tanques de canyís i eliminació d’aparcaments

S’han col·locat prop de 1.300 metres lineals de tanques de canyís en els sectors que més ho necessitaven atès el seu estat de degradació i per potenciar-ne la seva generació en els llocs on havien desaparegut. Els temporals de finals d’hivern van provocar l’acumulació de sorra molt ràpidament i en general van resistir bé els embats del vent.

La realització del projecte també ha comportat la retirada d’uns 165 m3 de runa i estructures fora d’ús per tal de recuperar la naturalitat del sistema dunar. Per altra part, s’han alliberat uns 5.500 m2 de zones d’aparcaments que aniran recuperant la seva naturalitat amb el pas del temps, mitjançant el tancament del seus accessos.

L’actuació de millora de la vegetació s’ha traduït, bàsicament en l’eliminació de vegetació al·lòctona, que ocupava uns 5.500 m2, i la plantació d’uns 21.000 exemplars d’espècies psammòfiles, segons si la zones eren de pas més o menys intens i la seva posició en la part alta, mitja o baixa de la duna. Algunes de les espècies usades han estat el jull de platja, la gramínia (Elymus fractus), el  melgó marí (Medicago marina), el borró (Ammophyla arenaria) o la crucianel·la (Crucianella marítima), entre d’altres.

Finalment s’han col·locat més d’un centenar de senyals indicatius i interpretatius per informar els usuaris de les platges dels valors naturals d’aquests ecosistemes, de la seva fragilitat i la necessitat de col·laborar en la seva preservació.

S’ha previst un manteniment durant els propers anys per tal de reposar els elements malmesos i garantir la finalitat de l’actuació, consistent en la recuperació dels sistemes dunars.

Les obres han tingut un cost de prop de 600.000 euros.

Els projectes del Programa d’Infraestructura Verda de Catalunya s’emmarquen en l’Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat fins a 2020: la nostra assegurança de vida i capital natural. Un dels objectius d’aquesta estratègia és el de mantenir i millorar la infraestructura verda i restaurar ecosistemes degradats que garanteixi una millor connectivitat funcional entre ecosistemes, dins i fora dels espais Natura 2000.