Suquet de peix de Rose

Fins que no s’aprovi el POEM no es pot tirar endavant cap projecte de parc eòlic marí

Parc eòlic marí
Generadors d’energia eòlica marina

L’Associació Stop macro parc eòlic marí de la Costa Brava afirma que sense el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) aprovat, és il·legal la implantació de qualsevol projecte d’eòlica marina

En relació als diferents projectes de parc eòlic marí flotant que es plantegen al Golf de Roses, com el de de les empreses BlueFloat Energy i SENER, el Parc Tramuntana, el d’Iberenova Promociones S.A.U, filial d’Iberdrola, el Parc Gavina, i el més recent de l’enginyeria basca Saitec, el Medfloat Pilot Parc, l’Associació Stop macro parc eòlic marí de la Costa Brava recorda que amb l’actual normativa aquestes propostes són il·legals. L’actual Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) determina en l’àrea on es plantegen els projectes la figura de zona d’exclusió per l’eòlica marina. Des de l’entitat es remarca que el nou POEM, contra el qual s’ha presentat al·legacions, encara està pendent d’aprovació i mentre estigui vigent l’actual pla no es possible que tirin endavant projectes d’aquestes característiques.

L’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord recorda també que un recent estudi  elaborat per un equip científic dels àmbits de les ciències marines i la geografia de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona (UdG), el Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB-CSIC) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) recomana excloure i allunyar els parcs eòlics marins de les àrees protegides de la Mediterrània a causa dels greus impactes que aquestes instal·lacions poden provocar sobre la biodiversitat marina i el paisatge. L’estudi, publicat a la revista Science of the Toral Environment, presenta una primera avaluació dels impactes ambientals potencials dels grans parcs eòlics a la Mediterrània i, en especial, a zones de gran fragilitat ecològica i alt valor paisatgístic. Com a cas d’estudi, s’examina el megaparc eòlic marí projectat al cap de Creus i al golf de Roses, on conflueixen vuit àrees marines protegides.

D’altra banda, des de l’entitat es constata que s’ha entrat en un procés demencial on van sorgint projectes sense que hi hagi una planificació de la implantació de renovables al territori que considera del tot necessària per avançar en una transició energètica justa i realment sostenible.

L’Associació insisteix que, si cal, arribarà fins als tribunals per aturar aquesta agressió sense precedents a l’Empordà.