Foc forestal de Vilopriu: 400 hectàrees

Incendi forestal a Vilopriu

Foto: Oriol Parreño

Incendi forestal a Vilopriu
Foto: Oriol Parreño

Els Bombers de la Generalitat gab estat treballant durant tota la nit amb 66 dotacions terrestres en l’incendi forestal de Vilopriu, que ha cremat ja unes 400 hectàrees de vegetació agrícola i forestal (dades provisionals del Cos d’Agents Rurals). En les darreres hores, la velocitat de propagació de les flames ha minvat, tot i que l’incendi continua actiu i no està estabilitzat. Tot i que continua bufant, el vent ara ha minvat lleugerament; això permetrà els Bombers fer més eficient la seva intervenció al llarg de tota la nit, fins a la incorporació dels mitjans aeris a primera hora del matí.

En aquests moments, els Bombers treballen intensament tant en el cap com en els 2 flancs per tal de frenar l’avanç de les flames. El cap es troba hores d’ara als Masos, al nord de Foixà; en una zona envoltada de conreus, on la velocitat de propagació també ha minvat. El flanc esquerre ha transcorregut sempre en zona agrícola amb algunes clapes de vegetació forestal. Nombrosos propietaris rurals col·laboren amb els Bombers llaurant els seus camps. El flanc dret és el que ha preocupat més des del començament, ja que és envoltat de bosc. Aquí ha calgut treballar amb el suport de maquinària pesada per tal de reforçar la tasca feta pels Bombers, eixamplant les franges de seguretat en el perímetre de l’incendi.

Les flames han afectat diverses propietats particulars a Colomers i a Foixà. Els danys encara no s’han pogut avaluar però es té constància de pallisses, graners i pallers cremats, així com d’elements estructurals d’algunes cases. Com a mesura preventiva, dues terceres parts dels veïns de Colomers han evacuat la localitat. Unes 70 persones han anat al poliesportiu de Sant Jordi Desvalls, on estan sent atesos amb l’ajut de la Creu Roja. També ha abandonat momentàniament les seves cases una cinquantena de veïns de Foixà, que es troben al Centre Cultural de la localitat. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha enviat diverses unitats a la zona afectada per l’incendi, informa que per ara no ha hagut de donar atenció mèdica a cap persona.

La previsió meteorològica del SMC indica que, per a demà, continuarà bufant la tramuntana a les comarques de Girona, així com el mestral al sud del país. Això més el règim de pluges de les darreres setmanes fa que el risc d’incendi forestal sigui en general molt alt a les comarques del nord del país i a Tarragona i les Terres de l’Ebre. És per això que, després de la reunió que han tingut els comandaments operatius de l’incendi a l’Ajuntament de Camallera, i conjuntament amb el departament d’Agricultura, s’ha decidit activar el nivell 3 del Pla Alfa a les següents comarques:

Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, la Selva, Terra Alta, Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i el Priorat.

A més, també s’ha decidit tancar a partir de demà els massissos de les Gavarres i Cadiretes – l’Ardenya. Igualment, s’ha decidit suspendre per a la jornada de demà el transport escolar al Baix Empordà, i es fa una crida a la precaució donades les condicions climatològiques i l’alt risc d’incendi forestal.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Vilopriu, en el que s’han hagut de prendre mesures d’autoprotecció de la població, en especial el confinament dels veïns de les poblacions de Jafre, Colomers i Foixà, així com l’activació de la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC) i els seus tècnics de la unitat logística de Protecció Civil de la Generalitat per a funcions de Centre de Comandament Avançat (CCA) de l’emergència.

Recordem que el pla INFOCAT estava en prealerta, des d’ahir diumenge i durant el dia d’avui, a partir de les informacions de la Direcció General de Medi Natural/ Agents Rurals sobre el perill d’incendi forestal derivat, entre d’altres, de la previsió de forts vents, també a l’Empordà, i la sequera acumulada.