Foc a l’Alt Empordà

Incendi a Saus, Camallera i Llampaies

Zona forestal envoltada de conreus a Saus, Camallera i Llampaies és l'afectada per l'incendi

Els Bombers de la Generalitat treballen en un incendi de vegetació a Saus, Camallera i Llampaies  

Incendi a Saus, Camallera i Llampaies
60 hectàrees de vegetació forestal i agrícola de Saus, Camallera i Llampaies han quedat afectades, de moment, per l’incendi

Els Bombers de la Generalitat treballen des de les 02.37 hores en un incendi forestal a Saus, Camallera i Llampaies (Alt Empordà) que hauria afectat, segons les primeres estimacions, unes 60 hectàrees de vegetació forestal i agrícola. En aquests moments, hi ha treballant a la zona 31 dotacions terrestres i s’espera que a primera hora del matí s’hi incorporin 7 mitjans aeris (1 helicòpter de comandament, 2 avions de vigilància i atac i 4 helicòpters bombarders) Pagesos de la zona estan col·laborant en les tasques d’extinció llaurant camps, cosa que facilita punts d’ancoratge de l’incendi.

L’incendi ha començat al peu del quilòmetre 7,3 de la carretera Gi-623 (l’est del nucli de Saus), al paratge de la Creu. Empeses per la tramuntana que bufa a la zona (ratxes entre 20 i 30 km/h), les flames han avançat en sentit sud fins al puig de Valldavià i hores d’ara es troba a tocar de la carretera GIV-6232, al nord de Vilopriu. La humitat relativa a la zona de l’incendi és del 45% en aquests moments.

L’incendi forestal a l’Estartit (Baix Empordà), estabilitzat

A les 18.39 hores d’ahir els Bombers el van donar per estabilitzat, motiu pel qual totes les persones que havien estat desallotjades preventivament pels Mossos d’Esquadra, unes 475 persones del Càmping l’Estartit i la urbanització Can Català ja han pogut retornar a casa seva.

Tot i l’estabilització del foc, hores d’ara, hi continuen treballant una dotzena de dotacions terrestres dels Bombers. Atesa la bona evolució de l’incendi, els mitjans aeris ja s’hi ha retirat.

Segons el Cos d’Agents Rurals, el foc ha afectat una superfície de 5 hectàrees.

El telèfon d’emergències de Catalunya ha atès 247 trucades de veïns alertant del foc. En relació a les persones que havien estat desallotjades, preventivament s’havia habilitat la Sala Polivalent de l’Ajuntament i Creu Roja tenia disponibles 400 matalassos, mantes i vitualles pel cas que fos necessari. Voluntaris de Protecció Civil de la Bisbal d’Empordà s’han afegit al dispositiu.

En l’incendi també hi han col·laborat 4 vehicles d’intervenció i 13 voluntaris de la Federació de les ADF Gavarres, diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra, efectius del SEM, de Protecció Civil, membres del cos d’Agents Rurals, Policies Locals i efectius de la Creu Roja de Catalunya, entre d’altres.

L’incendi de la Pobla de Montornès també estabilitzat

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a les 08.24 hores l’incendi de la Pobla de Montornès. En aquests moments, treballen a la zona 60 dotacions terrestres i 7 mitjans aeris. Segons la darrera actualització del Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha afectat una superfície de 465,7 hectàrees. D’aquestes, 232,5 Ha pertanyen al municipi de Bonastre; 106,8 Ha són de Creixell; 115,5 Ha, a la Pobla de Montornès i 10,7, a Vespella de Gaià. Per tipus de vegetació, el 73,29% de la vegetació cremada és arbrat; 19,98% és matoll, 5,69% és conreu i la resta, pastura, terreny improductiu i vegetació urbana.

El foc, va ser alertat ahir a les 14.02 hores, es va desenvolupar a l’oest de la carretera TV-2041 i del nucli de Bonastre. La trentena de persones que varen ser evacuades ahir com a mesura preventiva encara no poden tornar als seus domicilis. Segons informa la Direcció General de Protecció Civil, vuit persones han passat la nit al Centre Cívic de Bonastre i la resta, en cases de familiars.

El Conseller d’Interior, Jordi Jané, ha seguit in situ l’evolució de l’incendi al Centre de Comandament, instal·lat a prop de la zona esportiva de la Pobla de Montornès. Jané ha estat acompanyat del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau.