Francesc Galí inaugura a Ca l’Anita de Roses una exposició on ret homenatge als exiliats de la Guerra Civil

Francesc Gali a Ca l'Anita
Fotografia de la Mina Canta o d'en Negrín que es podrà veure a l'exposició

Aquest proper dissabte Francesc Galí presenta a la sala d’exposicions de Ca l’Anita la mostra fotogràfica “Exili”

“Exili” és una mostra que convida a la reflexió sobre l’exili amb una visió poètica i fotografies realitzades amb l’antiga tècnica del Pinhole o fotografia estenopeica, i que s’inaugura aquest dissabte, 21 de desembre,  a les 20 hores.  
La derrota republicana de l’any 1939 va provocar que entre 470.000 i 480.000 persones haguessin d’emprendre el camí de l’exili, moltes de les quals es va instal·lar a França i a diversos països llatinoamericans. Entre ells es trobava el besavi de l’autor, en Francesc d’Assís Galí i Fabra, pedagog i pintor noucentista que, entre d’altres, tingué com a deixebles Joan Miró, Llorens i Artigas, Rafael Benet i Vancells i Ernest Maragall i Noble. Fou director general de Belles Arts durant la República Espanyola i va tenir un paper fonamental en la salvació del patrimoni artístic.

“Exili” és l’homenatge de Francesc Galí “a tots aquells que van haver de fugir el 1939 per defensar les seves idees”. Un projecte que, com indica el propi autor, “no aspira a ser un treball documental, hi falten localitzacions, però que pretén convidar a la reflexió sobre l’exili amb una visió poètica, amb fotografies dels llocs per on van passar els exiliats i on van ser concentrats”.

L’estació de Portbou, el Coll de Lli a la Vajol, Les Salines a Maçanet de Cabrenys, el cap Norfeu, el cap de Creus, la Maternitat d’Elna o la platja d’Argelès, són algunes de les localitzacions captades pel fotògraf. La tècnica escollida és molt antiga, el Pinhole o fotografia estenopeica, de la qual l’autor se serveix per transmetre d’una manera honesta i onírica un sentiment. Les imatges obtingudes no són perfectes, els manca definició, però alhora són quasi màgiques.

L’exposició romandrà al Centre Cultural de Ca l’Anita fins al 26 de gener.

Francesc Galí i Bohera

Nascut l’any 1964 a Barcelona, ha viscut a molts llocs, entre ells Roses (on ha passat la major part de la seva vida), Barcelona, Sant Cugat, Madrid i Folgueroles (Vic). La Fotografia és la seva passió i la seva manera d’explicar la seva visió del món.

Fa uns anys va descobrir la lomografia, una revolució en el món fotogràfic que ha donat lloc a un nou corrent artístic. En un moment tecnològic on la fotografia digital sembla triomfar, la lomografia ha aconseguit posar en primer pla la mal anomenada fotografia analògica. Aquest descobriment va fer que Galí tornés a la fotografia química, analògica o simplement fotografia, experimentat en tot l’immens ventall de possibilitats des de Polaroid fins Pinhole.