Són 240 peces que el rosinc ha recuperat del fons marí durant els darrers 30 anys
Altruista. Així es pot definir, i així ho ha fet l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, en referir-se al rosinc Francisco Falcó durant la signatura de donació feta per aquest en favor de l’Ajuntament..
Una donació que es tracta d’una col·lecció d’arqueologia subaquàtica integrada per un total de 240 peces, com ara àmfores, plats, gots, bols, ceràmiques, utensilis de pesca i d’altres objectes, que passen ara a ser propietat de Roses per a que les puguin contemplar i gaudir tots els vilatans mitjançant una exposició permanent.
I altruista és Falcó, perquè com ell mateix ha destacat, “la gran satisfacció personal que representa per a mi aquest acord de donació és que culmino, així, el meu desig perquè tot el poble de Roses pugui gaudir de tot aquest patrimoni”, destacant que per a ell “era una emoció cada vegada que feia una troballa perquè, cada vegada que recuperava una peça durant aquests 30 anys tenia present que un dia tothom a Roses ho podria veure, i avui aquest desig està més a prop”.
Una donació que Mindan ha destacat per la vessant humana de Francisco Falcó, en assenyalar que “la seva dedicació, la seva estima i la seva sensibilitat per la recuperació de tot aquest material al llarg de més de 30 anys pensant en cedir-lo a Roses, demostra el seu altruisme, gràcies al qual el patrimoni arqueològic municipal s’engrandeix en importància”.
La col·lecció d’objectes ha estat trobada i conservada per Francisco Falcó al llarg dels anys, atesa la seva vida professional relacionada amb el mar, la pesca i el submarinisme. Les peces daten de diferents etapes històriques, compreses entre el segle IV a.C fins als inicis del segle XX, algunes de les quals tenen la consideració de peces arqueològiques segons informe del Centre d’Investigacions Arqueològiques de Girona i figuren inscrites a l’Inventari General de Béns Mobles de Patrimoni Històric del Departament de Cultura de la Generalitat.
Seguint els acords de la donació, el consistori està ultimant ara l’estudi i catalogació de tot aquest fons, el qual serà editat posteriorment en un catàleg. En base als resultats i datacions d’aquests treballs, el consistori determinarà l’emplaçament on es durà a terme l’exposició de tot el material, així com la seva inscripció en l’inventari de béns municipals. En el lloc d’exposició al públic, es farà constar l’origen de la col·lecció.