Fred, vent i neu: l’hivern truca a la porta

Mesures preventives davant el front de nevades
Neu a les muntanyes de Roses / Foto: arxiu

Una brusca entrada d’aire fred donarà lloc a una baixada acusada de la temperatura

Fred, vent i neu
Neu a les muntanyes de Roses / Foto: arxiu

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una massa d’aire molt fred, empesa pel fort vent del nord i oest, que afectarà Catalunya de manera progressiva a partir de dissabte 21 de novembre. A més, aquesta irrupció freda anirà acompanyada d’una important nevada al Pirineu.

Cal destacar també la ventada que afectarà Catalunya durant el cap de setmana

L’episodi s’iniciarà dissabte amb una forta ventada de component oest que es farà notar a gran part de Catalunya amb ratxes màximes que podran superar els 90 km/h, sobretot en zones de muntanya. Diumenge i dilluns el fort vent girarà a component nord i es restringirà als cims del Pirineu, del Prepirineu, a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà, fet que alterarà notablement l’estat de la mar al nord de la Costa Brava, on les onades podran superar els 2.5 m d’alçada. A partir de llavors el vent anirà perdent força.

La temperatura començarà a baixar dissabte al nord de Catalunya. La davallada es farà palesa a la resta del territori entre diumenge i dilluns i la fredorada es mantindrà ben bé fins dimecres. La temperatura baixarà entre 5 i 10 graus en general, tant la màxima com la mínima. Es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu, entre febles i moderades a la Depressió Central i al prelitoral i de puntuals i febles al litoral. Els valors mínims més baixos s’enregistraran entre dilluns i dimecres, quan el vent afluixi.

Un bon indicador de la magnitud de la irrupció d’aire fred és la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d’alçada). La seva traducció a la temperatura de superfície no és directa, ja que depèn de variables com el vent o la cobertura nuvolosa. Malgrat això, a la vertical de Barcelona aquesta temperatura a 1500 metres d’alçada baixarà des dels 14 ºC de divendres fins els aproximadament   -2 ºC de diumenge, és a dir, una caiguda de 16 ºC en 48 hores.