Programa Reallotgem

Un fulletó permet conèixer de manera fàcil i exhaustiva tot el relacionat amb l’església de Santa Maria de Roses

Tríptic de l’església de Santa Maria de Roses
Portada del tríptic de l’església de Santa Maria de Roses

L’Ajuntament de Roses ha editat un tríptic informatiu dedicat a l’església de Santa Maria de Roses, datada del segle XVIII

Tríptic de l’església de Santa Maria de Roses
Portada del tríptic de l’església de Santa Maria de Roses

Una suggeriment del mossèn de Roses, Josep Puig, a l’alcaldessa Montse Mindan i el regidor de Turisme sobre la possibilita de fer un full informatiu sobre l’església parroquial de Santa Maria ha acabat en l’edició d’un fulletó, d’un tríptic, on es detalla i descriu els diferents elements arquitectònics, escultòrics i ornamentals de l’edifici, així com les circumstàncies que van portar a la seva construcció i les etapes viscudes.

Llorens ha destacat durant la presentació del fulletó que “l’església, com en la majoria dels pobles, és un punt d’interés, un element turístic i amb aquest tríptic els visitants tenen un suport gràfic per interpretar el que és l’església els elements que la composen”.

En aquest sentit, el rector de Roses ha explicat que la necessitat de l’edició d’aquest full informatiu sobre l’església ve de “que molta gent hi entra i comença a mirar, i si no té una explicació l’és difícil saber ben bé el que té al davant, en canvi si té una guia sabrà tot allò que tenim a l’església”.  

En definitiva, l’objectiu del tríptic editat ara per l’Ajuntament de Roses editat en quatre idiomes, és donar a conèixer les circumstàncies que van envoltar la construcció d’aquest del temple religiós, que ja forma part del patrimoni rosinc, així com dels diferents usos i etapes històriques viscudes.
Un fulletó que, a més, informa dels diferents elements arquitectònics (façana, naus, sagristia, cimbori…) que integren el temple i les seves característiques, dels altars, imatges, vitralls i elements que hom pot trobar, tot amb un plànol central per facilitar la visita i la identificació dels diferents elements.

Així, tot i ser un tríptic turístic, “la gent de Roses podrà tornar a descobrir la seva església”, ha destacat l’alcaldessa, la qual ha volgut agrair, sobretot, “la col·laboració del mossèn amb el poble de Rose, perquè es posa al nostre servei quan li demanem poder fer ús de l’església, com, per exemple, per la Fira de la Rosa, que ara s’obre al públic esdevenint un lloc preciós pel gaudi de la gent del poble”.

Un redescobriment de l’església parroquial de Santa Maria de Roses, com deia Montse Mindan, el que es pot fer amb fulletó, ja que per exemple, explica, ens fa saber que la seva construcció es va iniciar el mes de juny de 1792, per tal de solucionar la situació que es venia produint des de l’expulsió dels rosincs fora muralles l’any 1640, per part de les autoritats militars. Aquest fet produïa que els veïns haguessin d’entrar al recinte, a desgrat dels militars, cada cop que havien d’anar a la parròquia de la Ciutadella.

El 1794, a més, els militars prohibiren enterrar ningú més a l’antic cementiri i es van començar a inhumar les restes mortals al costat de l’església en construcció. El culte a la nova església, inacabada aleshores, va començar el 2 d’octubre de 1796. La primera fase, l’anomenada obra vella, no es va acabar fins l’any 1853 a causa de les dificultats econòmiques, mentre que la segona fase, es va realitzar entre 1853 i 1864, construint-se en aquest moment les naus del pis superior i la façana monumental vuitcentista. Posteriorment, ha viscut dos períodes de remodelació i reformes (1957-1960 i 1974-1995).

L’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Roses ha editat un total de 4.000 exemplars, en català, castellà, francès i anglès, que poden trobar-se tant a l’Oficina de Turisme, com a la pròpia església.