Suquet de peix de Rose

Gairebé 40 municipis de l’Alt Empordà poden optar a ajudes per instal•lar calderes de biomassa

Es renova el Projecte BM-Rural que promou la compensació de l’estalvi d’emissions de CO2 gràcies a la instal•lació de calderes de biomassa a les zones rurals de Catalunya
AdrinocL’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura ha signat un contracte amb el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per a la compra d’emissions de carboni no generades a qui instal•li calderes de biomassa a les zones rurals de Catalunya, en el marc del Projecte BM-Rural.
El Projecte BM-Rural, promogut per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura juntament amb 5 Grups Leader més, entre ells ADRI-NOC, que inclou 39 municipis de l’Alt Empordà, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), és un dels 49 projectes de tot l’Estat seleccionat dins de la convocatòria de Projectes Clima del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA).
Els Projectes Clima, promoguts a través del Fons de Carboni per una Economia Sostenible, estan concebuts per marcar un camí de transformació del sistema productiu de l’Estat cap a un model baix en carboni. El Fons de Carboni per una Economia Sostenible, pertanyent al MAGRAMA, és un instrument de finançament climàtic que es concep amb l’objectiu de reorientar l’activitat econòmica cap a models baixos en carboni al mateix temps que es contribueix al compliment dels objectius internacionals assumits per Espanya en matèria de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Així, des del projecte BM-Rural es vol estimular la instal•lació de calderes de biomassa al territori, tant en el sector públic com en el sector privat. És per això que aquesta iniciativa implicarà que qualsevol particular o empresa, privada o pública, d’aquests territoris rurals que vulgui instal•lar una caldera de biomassa percebi 9,70 euros per tona de carboni que hagi deixat d’emetre.
Per a participar-hi, la caldera ha d’haver estat instal•lada amb data posterior a 15 de febrer de 2014 (o tenir una previsió d’instal•lació amb anterioritat a 31 de desembre de 2016) i la potència mínima de la caldera ha de ser de 50 kW. En el cas de l’Alt Empordà, el territori del grup Leader ADRI-NOC inclou 39 municipis rurals: Agullana, Albanyà, Bàscara, Borrassà, Biure, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Darnius, Espolla, Garrigàs, Garriguella, la Vajol, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Pau, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant, Vilaür.
En tal cas, només cal posar-se en contacte amb ADRI-NOC, que informarà del passos a seguir. La data màxima per tramitar la sol•licitud és el 30 de març d’enguany. En el supòsit que se superi la demanda prevista es prioritzaran les calderes amb més quilovats instal•lats, així com les d’empreses per davant de particulars.
Acollir-se al projecte Clima no solament suposa percebre 9,70 euros per tona de CO2 que no s’ha emès en comparació amb les emissions de la caldera d’origen, sinó que alhora suposa un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins a 31 de desembre de 2020 i una verificació anual de les emissions de la caldera de biomassa.