Un general militar, el capatàs de l’obra i l’enginyer que va dissenyar la Ciutadella conviden als turistes a visitar-la

Estàtues de bronze Ciutadella de Roses

A l'esquerra les estàtues que representen a Joan Baptista Calvi i al general militar, i a la dreta el director de l'obra de construcció de la Ciutadella de Roses

Tres estàtues de bronze criden l’atenció als turistes i vianants sobre un dels elements patrimonials més important de Catalunya, la Ciutadella de Roses

Estàtues de bronze Ciutadella de Roses
A l’esquerra les estàtues que representen a Joan Baptista Calvi i al general militar, i a la dreta el director de l’obra de construcció de la Ciutadella de Roses

La majoria dels turistes i visitants quan entren a Roses per l’Avinguda de Rhode, o bé quan passegen pel passeig marítim a l’alçada de la plaça de Les Botxes, “i veuen les muralles de la Ciutadella desconeixen, segurament, que darrera d’aquestes es troba un dels elements patrimonials, probablement, de tot Catalunya”, va afirmar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.
Una desconeixença que l’Ajuntament de Roses ha volgut posar fi amb la instal·lació de tres estàtues de bronze. Dues al passeig marítim, que representen a l’enginyer que va dissenyar la Ciutadella, Joan Baptista Calvi, al costat d’un general militar. I la tercera, situada  a peu de la muralla a la porta de mar, que representa al capatàs i director de l’obra. Són tres figures que respecten de manera molt fidel la vestimenta de l’època en que es va construir la Ciutadella, mitjans del segle XVI.

I la funció que tenen aquestes tres estàtues “és un reclam per portar a la gent a la Ciutadella, tant a la que passeja vora mar com la que ho fa pel costat de la muralla, i la manera de fer-ho és seguint les petjades de bronze que es situaran a terra i que condueixen a la porta d’entrada, ja que com a municipi turístic que som és tracta de donar-li força, cridar l’atenció sobre aquest recurs cultural que tenim, com és la Ciutadella i aconseguir que encara tingui més visitants”, va explicar Mindan.

Le dues del passeig van acompanyades d’una roda de molí on es pot veure la silueta de la Ciutadella, i la del capatàs contempla una taula amb el pla de l’obra del recinte emmurallat, diverses eines i pedres amb les que es va construir la fortalesa.

La ubicació de les tres estàtues no és casual, ja que “la porta de la Ciutadella, la figura del capatàs, les dues d’en Calvi i el general i el Castell de la Trinitat fan un línia recta”, va desvetllar el regidor de Patrimoni, Carles Pàramo, el qual va anunciar que més endavant “es comunicarà el passeig marítim amb el passeig de la Ciutadella per conservar la línia recta, la qual cosa suposarà la modificació del pas de zebra, on se li posarà, incrustades a terra, la petjades, que seran de metal”.

La construcció de les estàtues, de mida real, ha anat a càrrec d’una empresa de Tarragona amb un cost d’uns 100.000 euros més IVA.