Mes de paraules

Girona estrena servei de rodalia el 24 de març amb connexió directa entre Figueres, Girona, Blanes i Mataró

La nova línia RG1 connectarà, sense necessitat de transbord, les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Alt Empordà amb 16 trens de dilluns a divendres

Nou servei de rodalia de Girona
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, amb la ministra de Foment, Ana Pastor, darrera, a la presentació del nou servei de rodalia de Girona

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i la ministra de Foment, Ana Pastor, han presentat avui la nova rodalia de Girona, que entrarà en servei aquest dilluns, 24 de març, i que introduirà importants millores en les comunicacions internes dins de les comarques gironines i també amb la connexió amb el Maresme.

Així, a partir de dilluns vinent entra en servei la nova línia RG1 que connectarà directament les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Alt Empordà amb 16 trens de dilluns a divendres. Aquest servei es prestarà com a perllongament d’alguns combois de la línia R1, que actualment acaba a Maçanet de la Selva, de forma que es podrà fer la comunicació directa entre Mataró, Blanes, Girona, Figueres i la resta d’estacions intermèdies, sense necessitat de transbord.

D’aquesta forma, 8 trens que ara acaben el trajecte a Maçanet de la Selva s’allarguen fins a Figueres, que és l’estació on s’iniciaran també les 8 expedicions en sentit Blanes, Girona i Mataró. Els nous trens, sumats als que actualment ja disposen els municipis gironins, permetran disposar de freqüències de pas d’entre 30 minuts i una hora, segons l’estació i la franja horària. Així mateix, la connexió directa de Mataró i Blanes amb Girona i Figueres, fins ara inexistent, es cobreix amb una freqüència d’un tren cada dues hores. La millora dels serveis ferroviaris a Girona es complementarà amb la incorporació dels nous serveis al sistema tarifari integrat de l’ATM de Girona al segon semestre d’aquest any.

Nou servei de rodalia de Girona
Per tant, sumant tots els serveis de tren, a partir del dia 24, a les estacions de Riudellots, Fornells de la Selva, Celrà, Bordils-Juià, Sant Jordi Desvalls, Camallera, Sant Miquel de Fluvià i Vilamalla hi haurà 32 expedicions diàries. Això suposa un increment del servei del 100% respecte l’oferta actual que és de 16 trens. A la resta d’estacions, on també s’hi aturen els serveis de mitja distància, hi haurà 60 expedicions al dia en els casos de Figueres i Flaçà, i 62 a les estacions de Girona, Caldes de Malavella, Sils i Maçanet de la Selva.

Els horaris dels nous serveis s’han dissenyat per complementar l’oferta actual i per oferir la possibilitat d’arribada a Girona i Figueres en unes hores adequades per atendre, principalment, les necessitats de mobilitat per motius de feina o d’estudis.

Integració tarifària

Com a complement a la millora dels serveis ferroviaris es durà a terme la integració al sistema tarifari de l’ATM de Girona, de manera progressiva i durant el segon semestre de 2014. En una primera fase es farà en els municipis que formen part de l’àmbit de l’ATM de Girona. I de cara a una segona fase s’incorporaran els que ara no hi estan inclosos.

Aquesta primera fase suposa l’establiment de sistemes de validació sense contacte a les estacions ateses pels serveis de rodalia i posteriorment es procedirà al desenvolupament de les aplicacions per a la venda de títols i recàrregues a les estacions. El fet de disposar d’un bitllet integrat reduirà el preu dels diferents trajectes oferint la possibilitat de transbordament amb els serveis de bus integrat sense haver de fer un nou pagament.

Així mateix, els usuaris dels serveis AVE a les estacions de Girona i Figueres disposaran de la possibilitat de fer ús de l’anomenat “Combinat rodalies”, que amb el bitllet del tren AVE permet obtenir el bitllet per a la utilització dels nous serveis ferroviaris de rodalia de Girona.