El Gironès, la comarca que millor separa els residus a les comarques gironines

Consell Comarcal premiat amb dues 'Pajaritas Azules'
Contenidors de recollida selectiva instal·lats pel Consell Comarcal en un municipi de l'Alt Empordà / Foto: arxiu

L’Alt Empordà, en canvi, és la comarca que ha generat més residus per càpita 

residus
Contenidors de recollida selectiva instal·lats pel Consell Comarcal en un municipi de l’Alt Empordà / Foto: arxiu

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat avui les dades del 2015 de residus municipals a les Comarques gironines, que indiquen un lleuger increment en la producció de residus en aquest àmbit, amb una generació per càpita superior a la mitjana de Catalunya. Per a Tost, “hem de cercar sistemes més eficients de recollida i escenaris de pagaments per generació. Només així avançarem significament”. Per assolir-ho, ha dit, “és clau un consens entre administració, ciutadania i indústria”.

L’any 2015 s’han generat a les comarques gironines (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva) un total de 455.043 tones de residus municipals, un 0,65% més que el 2014. La generació per càpita s’ha situat en 1,69 kg/hab./dia, per sobre de la mitjana de Catalunya, que és d’1,35 kg/hab./dia.

L’Alt Empordà és la comarca que ha generat més residus per càpita, amb 794,97 kg/hab./any, i el Gironès, la que menys, amb 411,88 kg/hab./any. El Pla de l’Estany i el Gironès són les comarques d’aquest àmbit que no superen la mitjana de generació de residus de tot Catalunya.

Recollida selectiva similar a la resta de Catalunya

Pel que fa a la recollida selectiva neta, que fa referència als residus recollits selectivament sense tenir en compte els impropis presents, a les Comarques gironines se situa el 2015 en el 30,96 %, similar a la mitjana de tot Catalunya, que és del 30,48%.

El Gironès és la comarca que millor separa els residus, amb un índex de recollida selectiva neta que arriba al 36,51%, i la Selva és la que registra l’índex més baix, amb un 27,75%. El Gironès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Ripollès superen la mitjana de Catalunya en aquest àmbit.

El municipi que millor resultat treu en quan a recollida selectiva neta és Vilablareix, amb un 79,18 %, seguida de Boadella i les Escaules, amb un 71,73 %, Biure, amb un 71,33 %, Terrades, amb un 71,28 % i Celrà, amb un 65,25 %.

La situació global a Catalunya

Pel que fa al global de Catalunya, l’any 2015 es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Això representa un lleuger repunt respecte l’any anterior (1,33 kg/hab/dia). Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%, és a dir, 1,4 milions de tones, que suposa un 3,7% d’increment respecte  el 2014.

Podeu consultar el detall de la recollida dels residus municipals de l’any 2015 per a totes les comarques i municipis al web de l’Agència de Residus de Catalunya.