‘Halyomorpha halys’, un nou insecte invasor que pot causar molèsties als veïns

Bernat marró mabrejat

Bernat marró mabrejat

L’Halyomorpha halys, conegut com bernat marró marbrejat, és un insecte del qual el CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient), ha alertat de la seva presència

Bernat marró mabrejat
Bernat marró mabrejat

Des de l’abril passat s’ha detectat a Catalunya la presència d’un nou insecte invasor,  l’Halyomorpha halys, conegut com bernat marró marbrejat . Es tracta d’un insecte que pot afectar als conreus i accedeix a l’interior dels habitatges per refugiar-se de l’hivern, causant molèsties als veïns.

Els individus d’aquesta espècie s’han detectat a diferents poblacions de les demarcacions de Girona i Barcelona, per això es recomana informar a l’Ajuntament de Roses o al Servei de Sanitat Vegetal de Girona al 972 45 43 10 si es detecta la seva presència per evitar que es converteixi en una plaga.

Cal tenir en compte que l’insecte busca refugi a partir de setembre (un lloc sec i protegit) a les construccions (edificis, magatzems, cases etc.) Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor, tot i que no pessiga a les persones ni als animals. En cas de propagació, la plaga pot afectar principalment arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius.

El Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic (Xina, Japó, Corea) i actualment és una plaga invasora en diversos llocs del mon, com els Estats Units a on ha colonitzat 44 estats i ha ocasionat grans pèrdues en el conreu de la pomera (entre d’altres). Itàlia ja fa uns anys que tenen aquest problema a l’igual que França i Suïssa.

El primer individu que es va localitzar a la ciutat de Girona va ser l’any 2016. Aquest insecte sol afectar especialment arbres fruiters, cultius hortícoles, alguns conreus extensius com ara blat de moro i moltes altres plantes utilitzades en jardineria.
En Europa està citat en 51 espècies de 32 famílies de plantes i pot viure en plantes utilitzades com a ornamentals i per fer ombra en les ciutats i parcs. A més, accedeix a l’interior de les llars on es refugia per passar l’hivern, ocasionant molèsties als veïns. Fa poc aquests insectes s’han detectat a Catalunya, tot i que encara no s’ha expandit.

  • Més informació clicant AQUÍ.