I després, què?

Josep Mª Martínez, regidor del PSC-Roses
El regidor del PSC a l'Ajuntament de Roses, Josep Mª Martínez

Com no podia ser d’una altra manera, fins avui tots els grups polítics municipals de Roses hem coincidit que el fet prioritari era contenir els contagis i iniciar una primera tongada de mesures per pal·liar les primeres necessitats esdevingudes de la crisi sanitària. Aquestes bàsicament s’han centrat en ajudes directes a les famílies que ho han sol·licitat a través de serveis socials ,principalment, demandes d’alimentació (cistella bàsica) però també ajudes per pagar rebuts de lloguer i consums d’aigua ,llum i gas. No tenim cap dubte que des de l’ajuntament es farà tot el possible per mantenir i incrementar aquests ajuts en la mesura de les necessitats.

Sense abaixar la guàrdia encara, ja que continuem en estat d’alarma i confinats molt probablement fins a mitjans de maig, i prioritzant la salut, el que s’ha d’abordar immediatament per ser la preocupació més gran de molts rosincs és el ja previsible perjudici econòmic del sector turístic que a causa de la seva estacionalitat s’endevina la pitjor temporada estiuenca de la qual tenim constància. És per això que també aquí cal unir esforços no només dels partits polítics sinó també dels agents del sector per tal de minimitzar les conseqüències nefastes que ja comencem a constatar després d’haver hagut de sacrificar Setmana Santa , ruta de les tapes i altres esdeveniments desprogramats que eren vitals per encarar un bon inici de temporada, sense menysprear l’allau d’anul·lacions de reserves tant en hoteleria com apartaments turístics.

Des del PSC- Roses pensem que per fer front a aquesta crisi econòmica, que ja és una realitat, cal estructurar en paral·lel tres vies d’actuació:

1ª.- Pla de xoc per atendre l’immediat amb mesures d’ajudes fiscals directes als sectors implicats com les que ja s’han anunciat des de l’ajuntament i d’altres que s’haurien d’implementar i segurament sol·licitar-ne a altres administracions per tal d’esmorteir un xic la davallada d’ingressos.

2ª.-Tenir molt present que enguany, com a mínim, la permeabilitat de la frontera amb França serà molt restringida i, en conseqüència, els visitants d’aquest o altres països, que són la base del nostre turisme, seran bastant limitats. Aquesta situació ens obliga a trobar fórmules de promoció de la nostra vila com a “destí segur” orientades a potenciar no només l’anomenat turisme de proximitat sinó també l’Estatal amb missatges acollidors i de reconciliació tenint en compte que darrerament la imatge que sempre s’ha tingut de Roses de poble d’acollida s’ha vist o s’ha interpretat en sentit contrari.

3ª.- Activar amb urgència el disseny de paquets turístics del pla de màrqueting adaptant-lo a la nova realitat que, ben segur, farà reorientar l’oferta turística i les seves potencialitats amb la finalitat d’aconseguir la tan desitjada desestacionalització i enfocar la temporada 2021 amb garanties d’èxit.

I després… Res serà com abans , tenim al davant el repte d’atendre i reconstruir una societat que quedarà molt “tocada” tant en l’àmbit emocional com en l’econòmic . Tot el sector turístic s’haurà de reinventar i adaptar a les noves exigències de distància sanitària i, en conseqüència, l’aprofitament dels espais públics i privats també s’haurà de redefinir.

És moment de sumar. La comprensió i la paciència han de ser valors que cal tenir presents perquè això no té precedents i la improvisació també té cabuda.

Josep Maria Martínez
Regidor del PSC Roses