Seminari que tindrà lloc aquest proper divendres a la sala de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses
La Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses, amb la col·laboració de la Fundació AGBAR, organitza el I Seminari Internacional d’Arqueologia Marítima Medieval i Moderna sobre el tema: “Infraestructures portuàries d’època medieval i moderna a la Mediterrània occidental”.
Una de les línies d’actuació de la càtedra és la d’impulsar espais de reflexió i debat amb un enfocament arqueològic, al voltant de temes centrats en el món d’època medieval i moderna i amb especial èmfasi a la zona de la Mediterrània. Amb aquest objectiu la càtedra ha endegat una doble línia de seminaris centrats en aspectes de l’arqueologia terrestre i marítima. El mes de maig es va celebrar el I Seminari sobre arqueologia terrestre, on es va debatre sobre l’Urbanisme i l’espai públic en les ciutats baixmedievals del nord-oest de la Mediterrània. El seminari del proper dia 14 marca l’inici de la segona línia, centrada en l’arqueologia marítima.
Per fomentar aquest debat, els seminaris s’estructuren en conferències generals que presenten la temàtica a debatre i les problemàtiques inherents, i tot un seguit de ponències en les quals s’analitzen casos i aspectes concrets.
En el present seminari es debatrà sobre temes com els condicionants físics i topogràfics dels ports en època medieval, la forma física que aquests prenen, les infraestructures de que disposen o la seva adaptació als canvis comercials i militars succeïts a la Mediterrània.
La conferència inicial serà realitzada per Francesc Xavier Nieto, (membre del consell Assessor Científic i Tècnic de la UNESCO per a la protecció del patrimoni cultural subaquàtic). Les ponències aniran a càrrec de destacats investigadors catalans, francesos i italians de les Universitats de Barcelona, Avignon, Aix-Marseille, Cagliari, així com del CSIC, el Museo Archeologico Nazionale di Napoli i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, que presentaran casos d’estudi del Llenguadoc, Sardenya, sud d’Itàlia, Barcelona i la costa empordanesa.
El Seminari tindrà lloc el dia 14 de desembre, iniciant-se a les 9:15 hores amb la benvinguda als participants per part de l’alcaldessa Montse Mindan, a la Sala de promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses (C/ de Madrid,1, sobre l’oficina de Turisme) i és d’assistència gratuïta.