Ignasi Tomàs vol plegar de la direcció escènica de Els Pastorets de Roses

Els Pastorets de Roses
Els actors de Els Pastorets el passat dimecres al Teatre Municipal de Roses moments abans de fer l'assaig general

El director del Grup de Teatre de Roses, Ignasi Tomàs, després de 34 anys fent-se càrrec de la direcció escènica de Els Pastorets, afirma que, “possiblement” l’any vinent serà l’últim fent de director

Els Pastorets de Roses
Els actors de Els Pastorets el passat dimecres al Teatre Municipal de Roses moments abans de fer l’assaig general

L’any 1981 el Grup de Teatre de Roses va recuperar per a la Vila la representació teatral de Els Pastorets. I des de llavors la direcció d’aquesta tradició catalana sempre ha recaigut en la mateixa persona, l’Ignasi Tomàs.

Els Pastorets de Roses, versió de d’Olot, centenària i una de les més antigues faran a Roses avui 34 anys de representació, i “possiblement l’any que ve sigui el darrer que el servidor de vostès digui passeu-ho bé a la direcció escènica”, va afirmar Tomàs. “Són molts anys i un ja té una edat i ha de sortir un substitut”, va assegurar.

El director del Grup de Teatre de Roses va assegurar que ho va comunicar al grup “perquè vagin pensant en una nova direcció, ja que també s’han viciat a la meva manera de dirigir, i hi ha gent molt, però que molt vàlida dins d’aquest grup que ho podria tirar endavant, i que potser no ho han fet per comoditat però ja és hora en que espavilin per així”, va remarcar Tomàs “jo poder retirar-me a un segon, tercer i quart pla, que ja em convé”.

Avui, Sant Esteve, i el 3 de gener representació de Els Pastorets al Teatre Municipal de Roses

Avui, 26 de desembre, dia de Sant Esteve i el 3 de gener de 2016 seran les úniques representacions de Els Pastorets de Roses al Teatre Municipal. Totes dues funcions s’iniciaran a les 18:30 hores.
Les principals novetats que presentarà Els Pastorets de 2015 serà a l’elenc d’actors, ja que “enguany s’estrenaran en els personatges d’en Bato i Borrego, en un dels Sant Miquel i un altra en un dels dimonis”, va dir Tomàs destacant que “el que fa de Sant Miguel va començar en Els Pastorets fent del Nen Jesús, la qual cosa em fa molt content perquè va néixer abans de Els Pastorets i ara ja fa de Sant Miquel”.

Els Pastorets és una representació teatral, típica catalana, amb més de dos segles d’antiguitat, i multitud d’escriptors i autors n’han fet la seva versió. En el cas dels Pastorets de Roses, l’origen s’ubica a Olot, ja que la representació que cada any es fa al TMR prové d’un text d’Antoni Molins amb música d’Ignasi Rubio i adaptat per Joaquim Danès, tots tres olotins.

Però l’origen del gènere dels Pastorets els trobem en els drames religiosos medievals, on l’Adoració dels pastors va ser el punt de partida d’antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal.

Els Pastorets explica la història d’uns pastors que al rebre la notícia del naixement del Messies donada per un àngel decideixen anar a veure’l per adorar-lo, però les forces del mal, representades per dimonis, intenten impedir-ho. Però els Pastorets compten amb les forces del bé, representats per àngels, que els ajudaran a arribar fins al nen Jesús.

I la història dels Pastorets de Roses, sota la direcció d’Ignasi Tomàs, es basa en les aventures d’en Bato, en Borrego i els pastors que van cap a Betlem a adorar a Jesús, i entremig es troben amb les trampes que els dimonis capitanejats per Llucifer els hi han  preparat.

Unes 110 persones entre figurants i actors no professionals composen aquesta representació rosinca dels Pastorets, on els personatges principals per ordre d’aparició són Llucifer, Satanàs, l’esclau Uriel, la seva amada Sara, els pastors Borrego i Bato, la vella sàvia Soff, els àngels Sant Gabriel i Sant Miquel, el terratinent i pare de Sara, Isaac, i en Josep, Maria i Jesús.