Mes de paraules

II Curs Internacional d’Arqueologia medieval i moderna de la Ciutadella de Roses

Es durà a terme entre els dies 1 i 19 de juliol a la vila medieval de Roses,  situada a l’interior del recinte de la Ciutadella

II Curs Internacional d’Arqueologia medieval i modernaEls objectius del curs se centren en la formació de futurs professionals de l’arqueologia en l’especialitat d’època medieval i moderna, als que s’uneixen a partir d’enguany també estudiants de restauració. La vessant internacionalitzadora del curs (amb estudiants catalans, francesos i italians) ha de servir perquè els estudiants aprenguin a treballar en equips internacionals, qüestió de gran importància al món científic actual. A més el curs incorpora com a novetat tot un seguit de pràctiques de restauració i consolidació d’estructures i de materials arqueològics. La participació al curs d’estudiants de restauració conjuntament amb els d’arqueologia ha de servir perquè uns i altres comencin a aprendre a treballar conjuntament en la conservació i adequació dels jaciments i béns arqueològics.

Entre els dies 1 i 19 de juliol es durà a terme el II Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna de Roses, organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses, amb la col·laboració de la fundació AGBAR.

Els treballs es desenvoluparan a la vila medieval de Roses, situada a l’interior del recinte de la Ciutadella.

L’objectiu del curs és la formació de  futurs arqueòlegs en l’especialització de l’arqueologia d’època medieval i moderna. La participació d’estudiants de diferents països ha de servir perquè els estudiants aprenguin a treballar en equips internacionals, una vessant de la recerca cada cop més important en el panorama científic actual.

A més, i atès que actualment cada cop pren major importància la conservació i adequació dels espais arqueològics, a partir d’enguany, el curs incorpora tot un seguit de pràctiques relacionades amb la conservació i restauració d’estructures i materials arqueològics. L’objectiu en aquest cas és el de que els estudiants de d’arqueologia i els de restauració de béns culturals es comencin a acostumar a treballar conjuntament, a través d’un coneixement mutu de les especificitats i tècniques emprades en cada cas.

El curs compta amb la col·laboració de diferents universitats catalanes, franceses i italianes: Universitat de Girona, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili, Università degli Studi di Padova,  Universitat de Perpinyà – Via Domitia, Université d’Aix-Marseille, Université d’Avignon,  Université de Nîmes i Université Lumiere Lyon II. A més, aquest any s’hi incorporen estudiants de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

El curs combinarà tasques de l’arqueologia de camp (excavació, registre, planimetria…) amb el treball de laboratori i estudi de materials (neteja, classificació, dibuix) i altres activitats pràctiques (topografia, anàlisi d’arqueologia vertical…).

Arqueològicament la zona d’excavació se centrarà en el descobriment del carrer Major de la població, el principal carrer de la vila medieval de Roses, que lligava la zona del port amb el monestir de Santa Maria i travessava de sud a nord la població.

El treball pràctic es complementarà amb tot un seguit de conferències realitzades per experts. Cada any aquestes conferències tracten una  temàtica específica. Enguany el tema és la casa urbana en època medieval

A més, durant el curs es realitzaran tot un seguit de sortides a alguns dels espais i jaciments d’època medieval més emblemàtics del nord-est català, acompanyats per experts en la història  de cadascun d’ells.

La direcció del curs és responsabilitat del dr. Josep Burch i Rius, director de la Càtedra, i la direcció tècnica és responsabilitat del dr. Lluís Palahí Grimal, mentre que les pràctiques de restauració seran dirigides per Laia Abelló (ABAC).