Fira de la Rosa de Roses

III Seminari Internacional d’Arqueologia de Roses

Tercer Seminari Internacional d’Arqueologia que se centrarà en l’estudi de ‘La casa urbana en època medieval i moderna’

La Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses, amb la col·laboració de la Fundació AGBAR, organitza els dies 3 i 4 d’octubre el III Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna,  dedicat a l’estudi de “La casa urbana al nord-oest de la Mediterrània en època medieval i moderna”. Les ponències es realitzaran a Ca l’Anita i per assistir-hi (seminari gratuït), només cal inscriure’s prèviament a cat.rosesarqueologia@udg.edu.

El seminari se centra en l’anàlisi i debat de la casa urbana en època medieval, en el marc d’un espai ampli, però acotat, el nord-oest de la Mediterrània. L’objectiu és el d’aprofundir en el coneixement de l’articulació d’aquests espais, les seves característiques i usos,  i  els canvis al llarg del temps. L’estudi es fa a partir d’experiències i casos concrets, analitzant similituds i diferències a nivell local i regional d’uns edificis que s’analitzen des del punt de vista arqueològic i patrimonial, però que encara marquen en bona mesura la configuració urbana actual. De fet, molts d’ells són encara visibles, més o menys emmascarats, en l’urbanisme dels cascs històrics de pobles i ciutats.

Al seminari hi participaran com a ponents investigadors catalans, francesos i italians de reconegut prestigi, que analitzaran el coneixement arqueològic de la casa urbana a territoris com el nord d’Itàlia, França o l’àrea catalana, a través de casos concrets com els de Pàdua, Bolonya, Avinyó, Perpinyà, Barcelona, Girona o la pròpia Roses, entre d’altres.

Els Seminaris (SIAMM) estan concebuts com un espai d’intercanvi i debat on compartir, comparar i discutir experiències i realitats històriques diverses amb un enfocament històric i arqueològic. Per aquesta raó, cada seminari s’estructura amb conferències generals de presentació de la temàtica i  ponències en les quals s’analitzen casos i aspectes concrets.

L’objectiu final és el de posar en contacte investigadors de diferents països per crear, a través del debat, complicitats que puguin desembocar en projectes internacionals conjunts, a més de fomentar el coneixement a nivell nacional i internacional de la recerca arqueològica d’època medieval i moderna.

Ponents participants al seminari:

 • -Dra. Florence Journot: Maitre de conférences de la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
 • Andrea Augenti,professor, Universitá di Bologna
 • Aymat Catafau: Maitre de conférences Université Perpignan-Via Domitia
 • Alexandra Chavarria: professora Universitá degli studi di Padova
 • Reinald Gonzàlez, Universitat de Barcelona, Veclus.
 • François Guyonnet: Conservadorr de Patrimoni. Director de Patrimoni. Mairie de l’Isle-sur-la-Sorgue
 • Montserrat Mataró: Servei de Patrimoni arqueològic de la generalitat de Catalunya
 • Carme Miró: Responsable Pla Barcino del Servei d’Arqueologia de Barcelona – ICUB
 • Josep Maria Nolla: catedràtic emèrit de la Universitat de Girona
 • Imma Ollich: Professora emèrita de la Universitat de Barcelona
 • Anna Maria Puig: Arqueòloga, directora de les excavacions a la ciutadella de Roses entre 1993 i 2011
 • Isabelle Rémy: arqueòloga, Institut National de Recherches Archéologiques Préventives de França
 • Jordi Sagrera: arqueòleg, Universitat de Girona
 • Federico Zoni, professor Universitá di Bologna

Per a més informació i programa cliqueu AQUÍ.