Les imatges de dos rosincs a l’exili és Document del Mes de l’Arxiu de Roses

Arxiu Municipal de Roses

Les dues imatges del 'Document del Mes' de l'Arxiu Municipal de Roses

Un total de 252 fotografies de Maria Sala i Pepe Trull durant el seu exili a Mèxic publica l’Arxiu Municipal de Roses

Arxiu Municipal de Roses
Les dues imatges del ‘Document del Mes’ de l’Arxiu Municipal de Roses

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest març en el seu apartat web “El Document del Mes”, la col·lecció fotogràfica de l’exili a Mèxic del matrimoni Sala-Trull.

Són un total de 252 fotografies, datades entre 1943 i 1949, període corresponent a l’estada a Mèxic de la Maria Sala i en Josep Trull.

Les imatges reflecteixen la seva vida quotidiana a l’exili des de la seva arribada al país nordamericà el mes d’octubre de 1941. Hi ha fotografies de la seva casa, de la feina, de trobades amb altres exiliats, d’excursions i viatges per diversos indrets turístics de Mèxic, tals com Districte Federal, Veracruz, Boca del Río, Villa de Guadalupe, San Juan de Teotihuacán, entre d’altres poblacions.

Les dues fotografies que es mostren a través al ‘Document del Mes’, permeten conèixer els dos vessants de la seva estada mexicana: la vida pública i la vida més privada. La primera foto escollida (la imatge de dalt) és la de la trobada del matrimoni amb un grup de catalans en una ofrena floral davant del monument a la Independència de Ciutat de Mèxic. Destaca, al centre del grup, la figura del doctor August Pi-Sunyer, acompanyat de la seva esposa.

La segona imatge (la foto de sota), en canvi, és al menjador de la seva casa familiar. La Maria Sala és la cap de taula, acompanyada d’una noia mexicana i un grup dels seus alumnes. Al mirall del darrera es reflexa Pepe Trull, que exercia de fotògraf per a l’ocasió. Els comensals mengen en un plat fondo alguna recepta cuinada per la minyona, que a la foto encara portava el davantal.

Al llarg del document, l’AMR detalla els motius de l’exili, dades biogràfiques dels dos components del matrimoni, així com la seva acceptació com a exiliats polítics a Mèxic.

Podeu consultar el document del mes complet en el següent enllaç.