Mes de paraules

Impactant missatge en contra de l’abús d’alcohol i l’ús de drogues durant el Carnaval de Roses

Per Carnaval, no tot s'hi val
Un moment de la 'performance' representada durant la campanya “Per Carnaval no tot s'hi val” al 2014 / Foto: arxiu

Ahir es va presentar i representar a Roses, en dues sessions la segona edició de la campanya ‘Per Carnaval, no tot s’hi val’

Per Carnaval, no tot s'hi val
Els joves entrant a l’envelat

Els estudiants de Secundària de Roses es van desplaçar ahir al matí a l’envelat de la plaça Frederic Rahola per conèixer la segona edició de la campanya ‘Per Carnaval no tot s’hi val. Tu Tries’, que per segon any ha portat a terme l’Ajuntament de Roses per tal d’acabar amb l’abús d’alcohol, i l’ús d’altres substàncies, durant la festa més mediàtica i important de Roses, el Carnaval.

Els joves però, es van portar una sorpresa quan van veure que no es tractava d’algú que els feia una xerrada acompanyat d’un vídeo impactant sobre les conseqüències d’abusar de l’alcohol. Van ser  partícips i testimonis directes de la festa que es va muntar com si fos divendres de Carnaval, “l’any passat aquesta campanya va ser un èxit com ho demostra la baixada important tant d’incidències policials com sanitàries, per això, aquest any hem buscat una fórmula diferent, per impactar encara més al jovent, i per això hem fet aquesta perfomance”, va assenyalar al regidora de Joventut, Anna Jorquera.

Per Carnaval, no tot s'hi val
Un jove detingut a la ‘performance’ per agressió a l’autoritat

Un espectacle que es va iniciar a l’entrada de l’envelat, a on a tots els joves se’ls oferia un got només travessar la porta. Tot seguit el nois i noies, que participaven com a figurants de la ‘performance’ anaven repartint porros entre els estudiants, altres ficaven èxtasi als gots, altres repartien pastilles. Així, fins que va començar ‘l’espectacle’. Un show que es va iniciar amb la representació de l’abús d’alcohol amb dues carrosses, els components de les quals van començar a barallar-se per culpa de l’excés d’alcohol, fins que ha estat necessària la intervenció de la Policia Local. Els agents van acabar emportant-se detingut a un jove per agressió a l’autoritat.

Després de la detenció provocada per l’excés d’alcohol, ha vingut la representació de l’ús de drogues, fent el símil d’unes noies que ballaven a dalt de la carrossa mentre esnifaven cocaïna. Una d’elles va acabar sent atesa pels serveis mèdics de la Creu Roja.

Per Carnaval, no tot s'hi val
Un moment de la ‘performance’ representada a l’envelat de la Frederic Rahola

I per al final es va deixar l’escena més impactant d’aquesta campanya. La violació d’una noia que no ha posat resistència a causa de la gran quantitat d’alcohol que havia ingerit. Un acte ruin que es va escenificar des de l’ombra projectada a través d’un llenç. La tristesa, la pena i la ràbia de la noia quan va ser conscient del que havia passat no va deixar indiferent a ningú.

La performance, que va acabar amb un missatge, prèviament gravat, d’altres joves, docents i autoritats recomanant passar-ho molt bé però amb seny, no va deixar indiferent a ningú. Ni als joves estudiants que van assistir a la ‘performance’ durant el matí ni als pares, mares i representants de les colles que el van veure a la nit, “molt interessant, no ha estat una xerrada tan teòrica, amb aquest espectacle el missatge ha arribat més clar i pel carnaval la gent anirà més en compte”, va afirmar un alumne de 2on de batxillerat de l’institut Cap Norfeu. Estudiants de 4art d’ESO de l’Illa de Rodes, per la seva banda, van dir que “el missatge que ens ha arribat ha sigut que hem d’anar en compte amb el què bevem i vigilar que no es posin cap droga a la beguda”. A aquestes noies l’escena que més els va impactar va ser la de “la violació”. És la mateixa escena que més va tocar a la fibra als seus companys d’institut, però de tercer d’ESO, que han afirmat igualment “que hem de vigilar amb el que bevem”.

I si als alumnes els va arribar el missatge, als professors, com és el cas de Josep Mª Ribas, del Cap Norfeu, el qual la ‘peformance’ li va semblar “molt bé, amb un llenguatge molt directe pel jovent i, a més a més, es veu tota la realitat del que pot passar quan algú es passa una mica”. Ribas ha destacat que totes les escenes són impactants, “però per escena dura destacaria el tema de la violació”.

Per Carnaval, no tot s'hi val
L’escena que més va impactar de la ‘perfomance’

Pitjor ho van passar les mares d’aquests joves estudiants, com la Susanna Laserna que va assenyalar que “ha estat molt bé per conscienciar als joves sobre el perill d’abusar de l’alcohol” i a la qual li va impactar “moltíssim l’última escena”, referint-se a la de la violació. Mari Carmen Sánchez, un altre mare i membre d’una colla de carnaval, va considerar que “és una bona iniciativa de l’Ajuntament perquè és  el que et trobes en un divendres de Carnaval”.
Per la seva banda, Àlex Oncina, va assenyalar que el va impressionar “el conjunt de tot plegat més que una escena en concret”, remarcant “el fàcil que es començar una baralla quan estàs sota els efectes de l’alcohol”. Oncina va assenyalar que aquest tipus de campanya “és necessari perquè el carnaval ha anat en els darrers anys de pitjor en pitjor”.

Treball de tutories als instituts

“Això no es queda aquí, això només és l’espectacle”, va assenyalar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, present a l’envelat, ja que ara ve un treball de tutories als respectius centres d’ensenyament de secundària per “mirar de si han entès el missatge, quin impacte els ha causat, perquè el nostre objectiu és incidir molt en el que s’ha vist aquí, per a que els joves prenguin consciència de que per Carnaval, no tot s’hi val”, va concloure l’alcaldessa.

Unes tutories que es portaran a terme aquesta propera setmana, tot just abans de començar el Carnaval.
[fsg_gallery id=”113″]