Mes de paraules

Impulsen a Roses un estudi pioner sobre l’evolució del vi submarí

Hotel Cala Joncols
Moment que s'enfonsava sota les aigues de la badia de Roses la segona de les gàvies amb 40 àmfores

El projecte, impulsat per l’Hotel Cala Jóncols, s’ha presentat avui a la Confraria de Pescadors de Roses

Hotel Cala Joncols
Moment que s’enfonsava sota les aigues de la badia de Roses la segona de les gàvies amb 40 àmfores

L’Hotel Cala Jóncols de Roses, propietari de la vinya més petita de Catalunya, i que des de fa uns anys promou la criança de vi sota el mar, porta a terme ara un projecte pioner per estudiar l’evolució del vi submarí.

L’establiment turístic, ubicat al ben mig del Parc Natural del Cap de Creus, ja va realitzar l’octubre passat unes primeres anàlisis d’aquest tipus de vi i ara s’ha decidit a ampliar l’estudi amb un projecte més ambiciós, i per això, ha trobat la complicitat i col·laboració de l’Institut Català del Suro de Palafrugell.

L’estudi es durà a terme diferents fases. En aquesta primera fase s’analitzaran diferents paràmetres químics del vi com, per exemple, la seva acidesa, el pH o la seva estabilitat. També s’analitzaran els taps per veure la seva influència en l’evolució del vi, i les condicions ambientals amb què les ampolles estan sota l’aigua del mar i es compararà amb el vi que envellit en un celler.  S’han col·locat uns sensors a les ampolles i s’aniran avaluant periòdicament  per veure l’entrada d’oxigen del tap en el vi i veure si les condicions de pressió afecten l’entrada d’oxigen.

El projecte  s’ha presentat avui en un acte a la seu de la Confraria de Pescadors de Roses que ha comptat amb la participació dels propietaris de l’Hotel Cala Jóncols de Roses, Juanma i Michael Gómez; el director de l’Institut Català del Suro, Albert Hereu; la Doctora Patricia Jové, Cap del Departament de R+D+i de l’Institut Català del Suro;  el president de la Confraria de Pescadors de Roses  Antoni Abad, i els assessors del projecte: Didier Soto, propietari del celler Mas Estela de Selva de Mar i expert en cultiu biodinàmica; i Josep Lluís Vilarasau, professor del Diploma d’especialització en Sommeliers de la UdG, i professor de restaurant i bar de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.

Juanma Gómez ha explicat que aquest “estudi és la culminació d’un projecte que es va iniciar fa nou anys i que la voluntat és donar-li continuïtat per seguir aprofundint en tot el que fa referència al món del vi submarí”. Gómez ha agraït la col·laboració de l’Institut Català del Suro i dels assessors del projecte  en l’etapa que ara s’inicia.

I el director de l’Institut Català del Suro, Albert Hereu ha destacat  “que es tracta d’un projecte excepcional, que no s’ha fet fins ara, i per aquesta excepcionalitat és un privilegi poder-hi participar en aquest estudi i amb el qual esperem entendre moltes coses”, ha dit.

Immersió de les primeres ampolles de vi de la vinya biodinàmica de Cala Jóncols

La presentació del ‘Projecte d’Estudi del vi submarí’ ha coincidit amb la immersió a la Badia de Roses, dins les instal·lacions de la Confraria de Pescadors, de les primeres ampolles de vi de conreu biodinàmica de la vinya de Cala Jóncols. La vinya es va plantar fa tres anys, coincidint amb la celebració del 60è aniversari de l’Hotel, i amb la intenció de recuperar una varietat autòctona de l’Empordà i el Sud de França: el lledoner roig. Aquestes ampolles són les que s’analitzaran i se’ls farà el monitoratge per obtenir-ne els registres de l’estudi.

Totes les ampolles que s’han submergit al mar són de vi blanc, i porten  taps de suro català de l’empresa Parramon Exportap, de Cassà de la Selva. La immersió s’ha fet des d’un catamarà i amb l’ajuda d’una grua. Les ampolles de vi estan recobertes d’unes àmfores d’argila perquè protegeixin millor el vi dels salts tèrmics i li donin un ambient de lluminositat més baix. Aquestes àmfores s’han col·locat dins de les gàbies homologades.

En aquesta primera fase s’han enfonsat un total de 80 àmfores. L’envelliment del vi s’allargarà durant sis mesos, a una fondària de 17 metres i a una pressió pròxima als 2,7 bars.

L’Hotel cala Jóncols  va ser pioner  en la promoció d’aquest tipus de vi.  L’any 2009 ja va submergir al fons marí de Cala Jóncols (un lloc singular que es troba situat  al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus on hi ha emplaçat el complex hoteler) ampolles de vi i des de llavors ha dut a terme diferents iniciatives en aquesta línia.  Fa tres anys  va posar en marxa la vinya de cultiu biodinàmic amb la intenció de poder submergir el seu propi vi ( fins ara ho havia fet amb ampolles d’altres cellers). A més, la Confraria de Pescadors de Roses es va implicar en el projecte amb la immersió en les seves instal·lacions de les gàbies amb les ampolles de vi.

Biòtop natural

Les  gàbies amb les ampolles de vi  que fins ara s’han envellit a la Badia de Roses han creat un biòtop natural  a les instal·lacions dels Pescadors de Roses  ja que han proveït d’un hàbitat que afavoreix la reproducció dels  pops, congres, estrelles de mar i calamars que hi ha a la zona. A més, s’ha pogut resoldre el problema del robatori d’ampolles de vi que els responsables de l’Hotel Cala Jóncols havien patit fins ara ja que les instal·lacions estan controlades les 24 hores del dia.

Vi particular i únic

Els  responsables de l’Hotel Cala Jóncols  aposten pel vi subaquàtic perquè consideren que envellir-lo sota l’aigua del mar modifica extraordinàriament les seves qualitats i el converteixen en particular i únic, degut als factors que incideixen en el seu envelliment com ara la pressió, l´oxigenació, el moviment constant de l´ampolla per les corrents submarines, la poca lluminositat i la temperatura del mar, destacant el professor sommelier  Josep Lluís Vilarasau que “el mar li dona un color més brillant al vi i més glicerina”.

Hotel Cala Joncols
Les gàvies amb vi subaquàtic submergides a la badia de Roses a l’octubre de 2017

Amb el projecte que avui s’ha presentat es podrà comptar amb un estudi precís i rigorós sobre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica.  No obstant, a partir de la seva experiència, els impulsors de la iniciativa han pogut comprovar que sota l’aigua el vi està influenciat  per factors com la pressió, l’oxigenació, el moviment constant de l’ampolla per les corrents submarines, la poca lluminositat i la temperatura del mar, que fan que el vi no evolucioni de la mateixa manera que ho fa en un celler a terra.  A més, la foscor del fons del mar permet equilibrar el producte. No en va, els vins que s’han trobat en vaixells enfonsats han demostrat que el mar és un magnífic medi per envellir-los.

L’hotel Cala Jóncols va decidir apostar pel consum de vi entre els seus clients no només perquè creuen que millora notablement les seves qualitats sinó perquè els permet oferir productes originals i únics. És un vi que desperta una gran curiositat als clients, no només per l’aspecte de les àmfores romanes que recorden als vins ancestrals, sinó perquè es presenta i se serveix des de les mateixes ampolles i àmfores tal com surten de l’aigua, sovint amb restes orgàniques del mar enganxades, i, principalment per l’originalitat de les seves aromes i els seus sabors tan especials.