Mes de paraules

Inaugurada al Monestir de Sant Pere de Rodes l’exposició “La Portalada del Monestir de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial de la UNESCO”

Monestir de Sant Pere de Rodes
Dues imatges de l'exposició "La Portalada del Monestir de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial de la UNESCO" al monestir de Sant Pere de Rodes

L’exposició itinerant “La Portalada del Monestir de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial de la UNESCO”, es podrà visitar al Monestir de Sant Pere de Rodes del fins al 15 d’abril

Monestir de Sant Pere de Rodes
Dues imatges de l’exposició “La Portalada del Monestir de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial de la UNESCO” al monestir de Sant Pere de Rodes

La inauguració de l’exposició va tenir lloc ahir dimecres, 28 de març, a Sant Pere de Rodes. Van intervenir en la presentació el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Jusèp Maria Boya; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Ripoll, Ramon Santanach, i l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera.
El musicòleg i intèrpret Antoni Madueño va acompanyar la presentació interpretant peces medievals amb recreacions d’instruments musicals que apareixen representats a la portalada romànica del monestir de Ripoll.

La voluntat és que la portada romànica de Ripoll formi part del llegat de monuments culturals de la humanitat, que representen símbols i emblemes de les diferents cultures que hi ha i han existit al món.

El camí per aconseguir que la Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, es va iniciar l’any 2014 i va fer un pas important el mes de novembre 2016 quan va ser inclosa en la Llista Indicativa per part del Consejo del Patrimonio de l’Estat Espanyol.

Un dels objectius dels promotors de la iniciativa de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, és continuar amb la tasca de donar a conèixer arreu la Portalada de Ripoll, per a disposar de tot el suport possible a la proposta. La finalitat és difondre la candidatura de la Portalada de Ripoll durant els propers mesos, mentre madura el projecte per elevar la proposta a la UNESCO a París.

Aquesta exposició va començar la seva itinerància a Girona a la Delegació del govern de la Generalitat de Catalunya i ha continuat a l’espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, al Centre cultural Blanquerna a Madrid, a la Casa de la Generalitat a  Perpinyà, al Palau Robert, al Claustre del Monestir de Ripoll, a Tossa de Mar, a Vilafranca de Conflent (França), Igualada, Mollerusa, Elna (França), Calella, Vilanova i la Geltrú, Molins de Rei i ara a Sant Pere de Rodes.