Iniciades les obres de millora del port pesquer de Roses

Port pesquer de Roses
El moll de la Ribera és un dels tres punts del port pesquer de Roses on s'estan potant a terme actuacions de millora

Les obres consisteixen en la renovació del moll de Ribera, el moll dels magatzems dels pescadors i el pantalà de pesca del port pesquer de Roses per impulsar el servei a la pesca, la nàutica popular i els xàrters nàutics

Port pesquer de Roses
El pantalà on amarren les embarcacions petites és un dels tres punts del port pesquer de Roses on s’estan potant a terme actuacions de millora

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat aquesta setmana les obres de reparació i substitució del moll de Ribera, el moll dels magatzems dels pescadors i el pantalà de formigó a la dàrsena pesquera del port de Roses (Alt Empordà). El projecte que es va licitar a l’agost de l’any passat ha de modernitzar i potenciar el port rosinc per donar millor servei a les embarcacions de pesca, nàutica popular i xàrters nàutics.

“És una actuació que feia temps que s’havia de fer, sobretot en el moll de la ribera on amarren els bots petits de pesca, ja que el tot el formigó de sota l’aigua estava mol malmès”, ha afirmat el president Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors de Catalunya i Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad.

L’actuació, inclosa en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’Administració portuària, compta amb una inversió de 680.000 euros i un termini d’obres de quatre mesos. En aquest sentit el president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha dit: “Invertim en la millora de les infraestructures al servei de la pesca perquè representa un sector productiu prioritari pel Govern de Catalunya”. Font ha afegit que “invertir en el sector pesquer és invertir en generar economia, llocs de treball directes i indirectes i, per tant més oportunitats per als rosincs”.

Sobre el port de Roses Ricard Font ha destacat que “Roses és un exemple de port referent on nàutica, pesca, creuers, activitat industrial, comercial i de restauració conviuen, generant oportunitats i valor per a tots i per a la pròpia ciutat”.

Millora el servei per als usuaris i la connexió amb la ciutat

El projecte engloba tres punts d’obra: el moll de Ribera, on amarra la flota de la nàutica popular i els xàrters nàutics; el moll dels magatzems dels pescadors, on amarra part de la flota pesquera, i el pantalà de formigó on amarra un part d’embarcacions de pesca de petita eslora.

Les obres s’han iniciat al sector pesquer i al pantalà on amarren embarcacions petites. Per tal que els pescadors puguin continuar desenvolupant la seva activitat, les embarcacions de tresmall i les de teranyina s’han traslladat temporalment a un altre punt de la dàrsena pesquera mentre durin les obres.

L’actuació dels dos molls i el pantalà de formigó consisteixen en la reparació estructural de les tres infraestructures. Després, es renovarà el paviment a les tres superfícies, així mateix els norais o punts d’amarratge per a les embarcacions  se substituiran tant en els dos molls com en el pantalà.

El projecte continuarà en el primer tram del moll de Ribera on s’amarra la nàutica popular. En aquest tram es col·locarà un graó de fusta longitudinal per accedir millor des del moll a les embarcacions petites. A més, el moll de Ribera també es dotarà de mobiliari urbà i jardineres. L’actuació convertirà la zona de ribera en un espai més integrat amb l’entorn urbà, potenciant l’encaix del port pesquer de Roses i el teixit urbà amb  més espais ciutadans, una de les línies estratègiques de l’Administració portuària.

El Patró Major de Roses ha destacat que un cop finalitzin aquestes obres “i l’empresa Pescadors de Roses porti a terme a l’ampliació de la seva nau pot quedar una dàrsena pesquera molt maca”.

Sobretot després que l’Ajuntament de Roses executi les obres a sobre d’aquesta futura nau del nou passeig i mirador marítim.