Interior desplega el dispositiu més gran de la història de la revetlla de Sant Joan

Foguera de Sant Joan
Foguera de Sant Joan a Roses

S’ha reforçat la vigilància de les zones forestals i es prohibeix  l’enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya pel seu alt risc d’incendi

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va presentar ahir el dispositiu especial per la Revetlla de Sant Joan i ha fet una crida a la prudència i a l’autorresposabiliat. “Es posaran tots els mitjans possibles de seguretat i emergències, després d’uns dies especialment durs per tots ells hi seguiran sent, i alhora demanem als ciutadans i ciutadanes responsabilitat perquè no s’hagi de lamentar cap mala noticia després de la revetlla i el pont de Sant Joan”, va dir el conseller.

El Departament d’Interior desplega el dispositiu més gran de la història de Sant Joan per garantir una revetlla segura i reduir el risc d’incendi forestal. S’ha reforçat la vigilància de les zones forestals a través d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra i Protecció Civil ha reforçat el missatge a la població en relació a l’ús correcte de la pirotècnia durant la campanya de sensibilització dels mesos de maig i juny.

També s’ha regulat de forma clara i expressa la prohibició d’enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya, atès el seu alt risc. En paral·lel, s’han reforçat les recomanacions als ajuntaments.

EL dispositiu policial més gran de la història de Sant Joan

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha establert un dispositiu de seguretat, que es desenvoluparà en dues fases, amb l’objectiu de garantir la seguretat i la celebració sense incidències de totes aquelles festes que tinguin lloc amb motiu de la revetlla de Sant Joan d’enguany.

La primera fase, que es va activar el passat 17 de juny i es mantindrà activa fins a les 22.00h del pròxim 23 de juny, està centrada principalment en el control de la mobilitat i en l’àmbit de la policia administrativa, concretament en aquelles tasques destinades al control en el transport i la compravenda de pirotècnia, en realitzar les comprovacions prèvies dels preparatius de les festes i revetlles populars d’acord amb la normativa d’espectacles.

La segona fase, de màxima alerta, s’activarà a les 22.00 hores del 23 de juny i finalitzarà a les 10.00 hores del dia 24 de juny, se centrarà en les tasques policials per garantir la seguretat de les persones i l’ordre públic durant la revetlla.

En aquesta segona fase es desplegaran un total 2.393 efectius del Cos de Mossos d’Esquadra específics per al dispositiu de Sant Joan i que sumats al dispositiu ordinari seran un total de 4.545 agents. El nombre d’efectius del 2021 va ser de 2.050, en concret pel que fa als efectius de Seguretat Ciutadana destinats al dispositiu l’increment entre l’any 21 i el 22 és d’un 30,19%, i els de trànsit d’un 28,5%.

Pel que fa a l’increment dels efectius de Seguretat Ciutadana respecte l’any passat per regions, a la RPMB és d’un 45’58%, a la RPG d’un 44’44%, a la RPP d’un 40’98% i a la RPTE és d’un 60’76%.

S’encarregaran de desenvolupar el següent conjunt d’accions:

  • Presència policial d’ordre públic i seguretat ciutadana en punts prèviament determinats.
  • Realització de controls preventius de trànsit i d’alcoholèmia en vies de comunicació.
  • Dispositius específics en llocs de gran aglomeració de persones.
  • Controls de policia administrativa, que inclouran, entre d’altres, l’acció inspectora de locals de revetlla.

Així mateix, s’establiran els mecanismes de coordinació habituals amb la resta d’organitzacions implicades en la gestió de la seguretat de les revetlles, com ara els Bombers, Sistema d’Emergències Mèdiques, les Policies Locals, Agents Rurals i Protecció Civil.

Pel que fa a l’operatiu de seguretat ciutadana i ordre públic, els efectius de seguretat ciutadana i altres unitats operatives participaran en els diferents dispositius de seguretat amb motiu de les revetlles que tindran lloc arreu de Catalunya. A aquests efectius, també s’hi sumaran agents d’ordre públic de les Àrees Regionals de Recursos Operatius i de l’Àrea de la Brigada Mòbil.

A més, aquest any es reforçarà la vigilància de les celebracions a les zones de platja del litoral català amb la presència de la Policia Marítima, que vetllarà per la seguretat d’embarcacions i la concentració de persones al llarg de la costa.

Cal recordar que es manté el nivell 4 sobre 5 de l’amenaça terrorista actual, la qual cosa comportarà l’adequació dels dispositius policials a aquesta situació. 

Els Bombers de la Generalitat reforcen el seu dispositiu

Tradicionalment, la celebració de la Revetlla de Sant Joan és la festivitat que més volum de serveis comporta per als Bombers de la Generalitat a causa, sobretot, dels serveis per extingir incendis de matoll o de contenidors. Aquests serveis, tot i ser habitualment incendis de poca extensió, es produeixen de forma simultània durant la Nit de Sant Joan. A aquesta simultaneïtat de serveis, cal afegir l’alt risc d’incendi forestal. Cal recordar que moltes de les urbanitzacions on es fan celebracions (i llançament de pirotècnia), tenen continuïtat amb massa forestal. És especialment important recordar aquest alt risc d’incendi davant una situació de risc com l’actual.

L’any passat, entre les 8 del vespre del dia 23 i les 8 del matí del dia 24, els Bombers van atendre 763 avisos, la majoria, per sufocar incendis de contenidors, papereres i mobiliari urbà divers i petits incendis de vegetació.  

Reforç del personal de guàrdia

Per atendre aquest previsible increment de serveis així com les necessitats tècniques i logístiques que es puguin derivar la nit de la Revetlla, els Bombers de la Generalitat han previst un dispositiu de reforç del seu personal de guàrdia, no només durant la Nit de Sant Joan, sinó durant tot l’endemà. La distribució territorial del reforç previst, respon al volum dels serveis que històricament tenen els Bombers de la Generalitat durant la Revetlla.