Ja hi ha un grup d’empresaris interessats a invertir en el projecte de Parc Tramuntana

Sergi Ametller i Joan Ramon Vidal durant la presentació de l'estudi aquest matí al Casal del Pescador de Roses

Inversions que també s’obriran a la ciutadania en general a través de campanyes de crowdfunding (micromecenatge)

No ha volgut dir la xifra, però l’enginyer i membre de l’equip directiu de Parc Tramuntana, Sergi Ametller, ha afirmat aquest matí que “hi ha uns quants empresaris que estan interessat en invertir en el projecte” del parc eòlic al Golf de Roses de Parc Tramuntana.
Ametller ha afegit que “si som els adjudicataris, ja que ara seria massa d’hora, volem llançar una campanya de ‘crowdfunding’ per a que qualsevol persona qui vulgui pugui participar en el projecte amb una inversió mínima de 500 euros i una màxima de 15.000€”.
La inversió econòmica total que requereix el projecte, segons ha dit Sergi Ametller és d’entre 1.500 i 1.800 milions d’euros. Un Parc Tramuntana que si arriba a ser operatiu podria redundar en beneficis tant de l’empresariat com de la ciutadania.

El directiu de Parc Tramuntana ha desvetllat aquest interès actual dels empresaris en invertir en el projecte i la possible futura inversió per part de particulars en la presentació de l’Estudi d’Impacte Ambiental de Parc Tramuntana en el que se reafirma la seva compatibilitat amb l’entorn i els ecosistemes del Golf de Roses. Presentació que han dut a terme al Casal del Pescador de Roses el propi Ametller i el biòleg marí de Tecnoambiente, empresa que ha elaborat l’estudi, Joan Ramon Vidal.

Un any i 7 mesos fa que es va públic la implementació del projecte del Parc Tramuntana, impulsat per BlueFloat Energy i l’enginyeria SENER, amb potència total de 500 MW, que donarien els 35 aerogeneradors que s’ubicarien a una distància de 24 quilòmetres del golf de Roses, i a 14 del tant del Cap de Creus com de les Illes Medes.
Un any i 7 mesos que els promotors porten consensuant amb el territori la seva implementació. “Una tasca de pedagogia i informació”, ha definit Ametller, que un cop l’Estat aprovi el POEM (Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim), que determinarà l’àrea marítima per implantar un parc eòlic, i el Ministeri de Transició Ecològica tregui a licitació la implementació d’un projecte d’eòlica marina, podria quedar en no res. Tot i que Ametller ha assegurat que “tot aquest esforç de consens amb el territori, de fer participar a la ciutadania entenem que es valorarà, d’una manera o altra, alhora d’adjudicar el projecte. Estem esperant amb quins criteris es traurà per acabar de presentar la nostra proposta”.

L’Estudi d’Impacte Ambiental l’està realitzant la consultora ambiental independent Tecnoambiente

Joan Ramon Vidal, biòleg marí de Tecnoambiente, an estat els encarregats de presentar públicament cada un dels eixos analitzats, detallant les següents principals conclusions:

  • Terbolesa i sedimentació: segons el biòleg marí de Tecnoambiente s’observa que els efectes del projecte tindrien una baixa incidència a la zona, molt inferior a la terbolesa que pot generar l’activitat pesquera o una tempesta.
  • Soroll submarí: Joan Ramon Vidal afirma que durant la fase d’operació del parc, el soroll generat per fondejos, catenàries i aerogeneradors tindria una incidència local. És a dir, que el soroll a la zona de la instal·lació seria assimilable al soroll de fons actual derivat de l’activitat humana a la zona.
  • Camps electromagnètics: el consultor ambiental ha explicat que els camps elèctrics i electromagnètics es generaran a pocs centímetres del cablejat, el que significa que són compatibles amb la vida submarina. El fet que el traçat d’evacuació sigui soterrat redueix encara més els camps electromagnètics.
  • Circulació marina i distribució de nutrients: els canvis que aportaria el parc sobre la situació atmosfèrica (vent) i dinàmica (corrents i onatge) es limitaria a l’entorn proper a la infraestructura. Segons Vidal, aquesta circumstància no comportaria cap alteració significativa.
  • Proliferació d’espècies marines exòtiques invasores: el biòleg marí ha explicat que la fase de construcció es farà a l’entorn mediterrani i que, per tant, no comportarà la proliferació d’espècies invasores.

Estat actual del projecte

Seguint el seu compromís amb la transparència i el diàleg amb el territori, Parc Tramuntana presentarà els primers resultats dels estudis d’impacte ambiental a diferents entitats i col·lectius de l’Empordà. Paral·lelament, l’equip promotor continuarà desenvolupant els estudis d’impacte ambiental estipulats per la legislació vigent per a la seva tramitació ambiental.

Avui, el projecte segueix en fase de definició, diàleg i consens amb el territori, a l’espera de l’aprovació definitiva dels Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Els POEM són els que estableixen les zones per al desenvolupament de l’eòlica marina arreu de l’Estat. L’estiu passat ja es va fer públic un primer esborrany que establia que la zona del Golf de Roses és l´única del litoral català apta per a la instal·lació d’un parc eòlic marí segons una llarga llista de condicionants. Una vegada aprovats els POEM, i establert el marc normatiu que regularà la concurrència competitiva, la zona s’obriria a concurs públic per a la lliure concurrència de diferents promotors.

Exit mobile version