Mes de paraules

Jardí Mas de les Figueres: un nou espai per passejar, travessar, asseure’s, llegir i, en definitiva, per gaudir al ben mig de Roses

Jardí Mas de les Figueres
Ahir es va obrir al públic el Jardí Mas de les Figueres

El Jardí Mas de les Figueres es va obrir ahir al públic esdevenint un espai multifuncional de passeig, d’esbarjo, de relaxació i, fins i tot, per poder celebrar petits esdeveniments lúdics i culturals

Ahir al migdia tot l’equip de Govern en ple de l’Ajuntament de Roses va obrir al públic, que no inaugurar, el nou jardí públic del Mas de les Figueres, un espai emblemàtic a primera línia de platja i de gran tradició a la Vila, fruit de la donació realitzada pel seu anterior propietari, Josep Oriol Martí. Un jardí que esdevé en tot un espai multifuncional, donades les seves característiques que serveix per passejar, descansar, llegir, celebrar petits actes lúdics i, fins i tot, travessar, ja que fa de connexió entre el carrer dels Pescadors i l’Avinguda de Rhode, a front de mar.

La finalització del projecte del nou jardí del Mas de les Figueres ha permès que ahir es procedís a la seva obertura, “perquè Josep Oriol ens ha permès obrir-lo a tota la ciutadania per a que pugui gaudir d’aquest nou espai enjardinat i d’articulació urbana, tot i que la inauguració oficial es realitzarà més endavant, possiblement coincidint amb la celebració de la Fira de la Rosa 2020, amb l’assistència d’Oriol Martí”, va significar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

El projecte del nou jardí, que ha comptat amb un pressupost de 209.000 € i ha estat redactat pel arquitecte rosinc Dani Abad, està format per un mosaic de zones verdes i àrees d’estada i una petita plaça amb graderia per a la realització d’activitats de petit format a l’aire lliure. Un camí creua tota la finca diferenciant els espais i potenciant les visuals cap al mar. Per sobre del camí s’ha instal·lat una pèrgola lleugera que servirà de suport perquè rosers, buguenvíl·lies, etc, s’enfilin, donant ombra a tot el recorregut amb un aspecte natural. 

Atenent el valor etnològic de la finca, en l’enjardinament s’ha mantingut la vegetació autòctona, mentre que les espècies no autòctones com ara els eucaliptus que perjudicaven les instal·lacions soterrades i exigeixen un gran consum d’aigua, s’han substituït per espècies adaptades al clima mediterrani costaner i plantes aromàtiques. 

Per tal de preservar la imatge unitària del nou jardí amb el mas adjacent, s’ha mantingut la tanca original de l’Avinguda de Rhode, de manera que el front de façana principal de la finca es conserva, incorporant-se una nova porta d’accés als jardins. Pel que fa a l’accés des del carrer dels Pescadors, s’ha instal·lat una tanca combinada amb elements vegetals. L’espai s’obrirà al públic al llarg de tot l’any, amb horaris adaptats a les hores de llum segons cada estació.  

El projecte s’ha completat amb la incorporació dels serveis de sanejament, aigua de reg, aigua potable per a una font pública i enllumenat.  

Diferents superfícies del Jardí Mas de les Figueres:

  • Pavimentació sauló zona de vianants: 925,07 m2
  • Espai grades: 238,44 m2
  • Espai enjardinat arbustives: 103,50 m2
  • Espai enjardinat: 790,47 m2
  • Tanques: 8,52 m2 

Horari d’obertura

El Jardí del Mas de les Figueres tindrà un horari d’obertura i tancament, que canviarà depenen de l’època de l’any, així, ara a l’hivern “estarà obert des de les 8 del matí fins a les 9 del vespre, i a l’estiu hi haurà un protocol d’obertura molt més llarg per a que la gent el pugui gaudir”, va assenyalar l’alcaldessa.

Orígens i cessió 

Segons la documentació conservada, els orígens del Mas de les Figueres es remunten al segle XVI, moment en què estava format per un celler i una casa de planta baixa i rebia el nom del Mas Pedró. L’any 1785 es plantaren les figueres que, segons sembla, provocaren el canvi de denominació. Actualment es troba integrat dins del nucli urbà, davant de la platja de la Perola.  

L’espai cedit a favor del municipi per Josep Oriol Martí, és una extensió dels jardins del mas d’una superfície de 2.066 m², superfície que representa un 38,66 % de la total de la finca. Amb aquesta cessió, el terreny passa a destinar-se a sistema de parc i jardins públics del municipi, reforçant així els llocs de trobada existents a la vessant muntanya de l’avinguda de Rhode, com són la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere. 

Una aportació amb un gran valor social, paisatgístic i també urbanístic, ja que a partir d’ara farà de nexe d’unió entre el front de mar i el centre urbà de la vila, a través del carrer Pescadors.