Programa Reallotgem

Jaume Sobrequés: “la voluntat dels pobles no es para ni amb lleis, constitucions, ni guàrdia civil”

Propostes de país per a un nou temps
Jaume Sobrequés durant la seva conferència

L’historiador i polític, Jaume Sobrequés va impartir una conferència a Roses dins el cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’

Propostes de país per a un nou temps
Jaume Sobrequés durant la seva conferència

Jaume Sobrequés va visitar Roses per oferir una xerrada organitzada per l’Ajuntament de Roses. El que va ser diputat pel PSC al Parlament va afirmar davant els mitjans de comunicació que “el poble català ho té molt coll avall per celebrar la consulta, perquè hi ha una gran fermesa, ningú ha fet un pas enrere i el govern català està actuant amb una gran coherència, i per tant, ho veig molt difícil que algú pugui evitar no el que és la voluntat d’un govern o d’un partit, sinó d’un poble”. I respecte a la possibilitat que Catalunya sigui un nou estat d’Europa, Sobrequés va assenyalar que “jo sóc optimista perquè la voluntat dels pobles no es para ni amb lleis, constitucions, ni guàrdia civil”

Després de ser presentat pel primer tinent d’alcalde de Roses i diputat al Congrés, Carles Páramo, l’historiador, polític i redactor de l’avantprojecte de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979, va oferir al vestíbul del Teatre Municipal la seva xerrada sota el mateix títol, ‘Espanya contra Catalunya’, que el congrés científic que va organitzar al desembre de l’any passat a Barcelona, i pel qual va ser denunciat per Rosa Díez, “per incitació a la violència, i que finalment ha acabat amb la sentencia per part del govern de Mariano Rajoy de suspendre el congrés. Una sentencia que va arribar fa una setmana, quan estem al maig de 2014, i el simpòsium es va fer al desembre de 2013”, va explicar Sobrequés a mena d’anècdota sobre el títol de la conferència.

Propostes de país per a un nou temps
Jaume Sobrequés i Carles Páramo

Com a historiador va recordar Catalunya al 1714 quan “érem un país sobirà que vam perdre una lluita de la qual ara estem vivint els darrers episodis”. I fent un salt de gairebé 300 anys, fins arribar al 2010, Jaume Sobrequés, va assenyalar que la manifestació que es va portar a terme al 10 de juliol d’aquell any “en la qual la gent va participar no per demanar la sobirania, la independència o l’autodeterminació, sinó per protestar contra la sentencia dictada por el Tribunal Constitucional en relació con el recurs de inconstitucionalitat de l’Estatut de Catalunya. Doncs bé, va ser un fet històric perquè es va convertir en la 1ª gran manifestació independentista”, per assenyalar que va ser “en aquell any 2010”, en el que es va donar de baixa del PSC, justificant la seva decisió per l’estancament de la via autonomista i la necessitat d’iniciar un procés cap a la independència, “quan es va accelerar el procés independentista”.
Acabada la seva xerrada, els assistents van tenir la paraula per fer preguntes o expressar els seus dubtes a Jaume Sobrequés sobre el procés d’autodeterminació que està visquent Catalunya.

La propera conferència d’aquest cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’ l’impartirà l’economista Oriol Amat el pròxim 13 de juny en la qual parlarà sobre la viabilitat econòmica de la independència.