Joan Jorquera, amb tan sols 12 anys, entre els 3 millors taekwondistes d’Espanya

Joan Jorquera continua demostrant el talent que atesora dins la disciplina del taekwondo. Aquest cap de setmana ha participat al Campionat Cadet d’Espanya de taekwondo, després d’haver estat seleccionat per la Federació Catalana i, amb tan sols 12 anys, ha aconseguit situar-se entre els tres millors taekwondistes d’Espanya, al pujar al tercer esglaó del podi per penjar-se la medalla de bronze.

Joan Jorquera amb la medalla de bronze a Gandía

El repte del jove Joan Jorquera, del TKD Joan’s de Roses, no era gens fàcil. Després d’haver aconseguit classificar-se per al Campionat d’Espanya al guanyar el Campionat de Catalunya amb només 11 anys, rècord de precoçitat pel que respecte a la predera del gimnàs.

I l’objectiu no era gens fàcil perquè Joan s’ha hagut d’enfrontar en aquest campionat amb rivals de 14 anys, 2  més gran que ell.

Sens dubte aquesta competició posaria de relleu la veritable vàlua de Jorquera en aquest esport. I més si quan el sorteig li ha deparat que, en cas de passar les primeres eliminatòries, es creuaria amb el valencià José Mª Trejo, cap de sèrie del peso mosca, que ja va guanyar medalla al campionat de l’any passat i, considerat, el principal favorit per proclamar-se campió d’Espanya 2012.

En principi semblava que el petit Joan ho tenia tot en contra. Però només en principi, perquè demostrant la seva qualitat en competicions d’alt nivell, ha passat la 1ª eliminatòria sense gaire problemes pe passar així, a segona ronda. Una 2ª eliminatòria que l’enfrontava al representant de Cantabria, Valentín San Román. En aquest combat, Joan ha tret tot el seu potencial i amb una exhibició de tècnica, alternant diverses combinacions d’atac a gran velocitat,  ha col·locat el marcador en 9-4, fent gaudir als aficionats presents al Pavelló esportiu de Gandía, ciutat on s’ha celebrat el campionat.

 

Per la seva banda, el campió valencià cap de sèrie del campionat aconseguia, també eliminar al representant de la selecció de Galícia, Alberto Verea, un altre dels grans favorits de l’esdeveniment en un gran combat.

I així, com estava predestinat ha arribat el que semblava, el gran combat. I entre el mig de la tensió i les pulsacions acelerades, Joan Jorquera ha repassat amb els tècnics la millor tàctica per enfrontar-se al campíó valencià, com contrarestar els seus punts forts i com equilibrar el desavantatge que suposava la diferència d’edat. Els entrenadors li han fet veure a Joan que ho podia aconseguir, que la gran preparació realitzada durant el passat estiu ara donaria els seus fruits.

El primer punt a favor ho ha aconseguit el rosinc, al ser més petit, el públic s’ha posat al seu favor.

I ha començat el combat, i en la primera acció Joan Jorquera aconseguia, als 20 segons, enllaçar una contra espectacular que l’ha situat 2 punts per damunt en el marcador. El representant valencià no s’ho podia creure i la seva cara d’incredulitat ho reflectia.

Incredulitat davant la velocitat que mostrava Joan. Velocitat del rosinc que ha descentrat li totalment al valencià. Un cop i un altre, i un altre ha intentat José Mª Trejo arribar a la distància del Joan Jorquera però aquest tenia la lliçó ben apresa, i mostrant un punt de forma física excepcional ha dominat el combat fins guanyar per un clar 12-5. Una victòria excepcional.
El combat que donava pas a la final li ha enfrontat amb Arturo Gómez, de la Selecció de Múrcia. Ha estat un combat molt renyit, tant que el segon assalt encara marcava un ajustat 1-1, però ha estat quan els àrbitres han decidit pujar al marcador una tècnica a favor del murcià, tècnica molt discutida pels tècnics catalans sense èxit, que el combat se li ha posat molt dificil, costa amunt pel rosinc. Ja en el darrer asalt, a les acaballes del combat, Joan quan mancaven 5 segons ha intentat una espectacular tècnica de gir que a punt ha estat de  donar-li una victòria que hagués fet justícia a la seva gran actuació en tot el campionat. No ha pogut lluitar per la medalla d’or però la de bronze no l’ha deixat escapar. Ha pujat al podi per penjar-se la medalla i deixar palés que és un dels tres millors taekwondistes d’Espanya a la categoria cadet. I tan sols amb 12 anys.

Cal destacar que la selecció catalana va quedar campiona en la classificació general per equips. Així mateix, durant la celebració de la competició s’ha homenatjat als medallistes olímpics a Londres de taekwondo Joel González, Niko García o Brigitte González