Joan Plana és investit alcalde de Roses, el segon més jove de la historia de la Vila

Joan Plana és investit alcalde Roses
Joan Plana amb la vara d'alcalde, el segon més jove de la història de Roses

Joan Plana, als seus 30 anys, aconsegueix que ERC obtingui l’alcaldia de Roses 83 anys després que el republicà Baldiri Martí assolís el càrrec l’any 1938

Donant compliment al Pacte de Canyelles, Joan Plana (ERC-AM) ha estat investit alcalde de Roses, en relleu de Montse Mindan (JuntsxRoses) en el transcurs de la sessió plenària, de caràcter extraordinari, que s’ha desenvolupat, per donar cabuda a tothom seguint les mesures de seguretat, al Teatre Municipal.

El ple s’ha iniciat sota la presidència del segon tinent d’alcalde, Fèlix Llorens (GdP), qui ha donat pas als diferents portaveus de cada grup municipal perquè presentessin els seus candidats/es a alcaldables.

I dues candidatures s’han presentat per optar l’alcaldia en relleu de Montse Mindan, Olga Simarro del PSC i el propi Plana per Esquerra Republicana, el qual assolit la majoria absoluta necessària en obtenir en obtenir un total d’11 vots dels 17 regidors que integren la corporació municipal. Els 4 regidors de JxRoses els 4 d’ERC, els 2 de Gent del Poble de Roses i el portaveu de Lliures han dipositat la seva confiança en el candidat republicà, mentre que els 3 regidors del PSC han votat a la seva candidata, Olga Simarro. Tant Ciutadans com el portaveu del i Partit Popular han optat per l’abstenció.

Joan Plana és investit alcalde Roses
Montse Mindan (JuntsxRoses)ha donat el relleu de l’alcaldia de Roses a Joan Plana (ERC)

D’aquesta manera, Joan Plana es converteix, al seus 30 anys, en el segon alcalde més jove de la història després que Josep Sabaté assolís l’alcaldia entre el 1914 i 1918 a l’edat de 29 anys.
Plana, a més, en ser investit com a màxim responsable de l’Ajuntament de Roses per encapçalar l’equip de Govern format en l’anomenat Pacte de Canyelles per Junts, ERC i GdP, aconsegueix que Esquerra Republicana obtingui l’alcaldia de Roses després de 83 anys, quan Baldiri Martí ho va ser l’any 1938.

Per aquest dia tant assenyalat en la seva vida política, Joan Plana ha comptat amb la presència, a més de la seva família, amb la presència d’autoritats com la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, les diputats al Parlament de Catalunya, Ferran Estruch i Anna Torrentà, els diputats al Congrés Gabriel Rufián i Joan Margall, el senador Jordi Martí i la delegada del Govern Laia Cañigueral, a més d’alcaldes republicans de la comarca.

Montse Mindan que en el seu comiat com a alcaldessa ha comptat amb el suport de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, el diputat al Parlament de Catalunya, Ferran Roquer, la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez, i alcaldes i autoritats de la comarca de l’Alt Empordà, ha assenyalat en la seva intervenció que “avui donem compliment a un pacte signat per Gent del Poble, Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Roses, i els pactes es signen per ser acomplerts”.  Tot seguit ha fet un balanç dels seus dos anys com alcaldessa, destacant que “ens hem hagut d’afrontar amb una realitat amb la que no comptàvem, la Covid-19, amb la qual totes les estratègies i objectius de Govern van passar a un segon pla, donant prioritat a les necessitats sobrevingudes, que han estat moltes”.
Mindan també va fer un repàs com alcaldessa de Roses des del 2013, “on han hagut moments bons i no tan bons, ja que he hagut de fer front a inundacions, incendis, terratrèmols, la pandèmia”. I després d’agrair “el suport i el sacrifici que ha hagut de fer la meva família”, s’ha dirigit al nou alcalde per donar-li “una recepta: una dosi d’esforç i sacrifici, una dosi de seny, una dosi d’empatia i moltes, moltes dosis de paciència, i la cirereta: estima i dedicació al teu poble”, per acabar dient “moltes felicitats Joan, alcalde”.

El nou alcalde de Roses ha expressat “l’emoció i orgull d’aquest moment per a un nen, que jugava a la plaça de l’Església i al vaixell pirata de la platja, i per un jove, que passava les nits dels divendres al local de l’Embranzida, convertir-se en la màxima autoritat del poble que l’ha vist néixer i créixer esdevé una emoció difícil poder definir”.  

Plana ha significar ser conscient de “la responsabilitat que avui assumeixo, de la seva magnitud emocional i històrica que representa, perquè parlar de Roses és parlar de l’autèntic bressol de Catalunya”.
“Aquesta investidura -ha assenyalat Joan Plana- arriba en tres moments rellevants pel nostre present, un d’històric, un de nacional i un de social”, Referint-se al primer moment, ha afirmat que “per primera vegada l’actual Ajuntament democràtic ha governat més anys que el de l’etapa franquista”. Pel que fa al moment nacional “ha estat la llibertat del nostres presos polítics”, ha apuntat el nou alcalde per referir-se al moment social “com complex a conseqüència de la pandèmia, i vull aprofitar aquest punt per tenir un record per a totes les persones que ens han deixat durant els últims 15 mesos”.

“Fer de Roses un projecte engrescador del qual tots ens sentim part”

Joan Plana és investit alcalde Roses
L’equip de Govern de Roses (ERC, JuntsxRoses i GdP) encapçalat per l’alcalde Joan Plana

I entre els reptes com a més immediats que ha d’afrontar, Joan Plana, ha assenyalat que “estan el Parc Natural de Cap de Creus i el sector de la pesca, que es troba en un moment complicat”, remarcant un repte que “va més enllà de la part de l’obra de Govern concreta, hem de fer de Roses un projecte engrescador i obert, un símbol del qual tots es sentim part i motivi a tothom a donar el millor de si mateixos per poder créixer”.

Abans de la intervenció de Mindan i Plana, tots els portaveus dels diferents grups polítics han disposat de la paraula on, en línies generals, han elogiat el tarannà dialogant de l’alcaldessa sortint, desitjant a l’alcalde entrant encerts en el seu nou càrrec, a la vegada que l’han demanat que treballi per Roses.