Joaquim Nadal diu a Roses que el dret a decidir és imprescindible per garantir la llibertat de les persones

Cicle conferències de Roses

Joaquim Nadal en un moment de la conferència acompanyat del primer tinent d'alcalde de Roses, Carles Pàramo

L’ historiador i polític socialista va pronunciar una conferencia al Teatre Municipal de Roses dins el cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’

Cicle conferències
Joaquim Nadal en un moment de la conferència acompanyat del primer tinent d’alcalde de Roses, Carles Pàramo

Joaquim Nadal va inaugurar el nou cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’ que ve organitzant l’Ajuntament de Roses des de la tardor de l’any 2012.
L’historiador i exconseller va explicar en el decurs de la xerrada les seves reflexions sobre la situació política a Catalunya, des de la transició fins ara, explicant com ha anat i s’ha abordat el procés estatutari, com, en realitat, s’ha trencat el pacte constitucional. Nadal es va referir a com estem, actualment, en una conjuntura diferent, “on hi ha una majoria social que mira les coses d’una altra manera en un moment tan singular de la història de Catalunya”.

El dret a decidir, imprescindible per la garantia de la llibertat de tothom

“Per primera vegada, va assenyalar Joaquim Nadal, “les posicions sobiranistes no són d’una minoria radicalitzada, sinó d’una majoria social de que s’alimenta de les classes mitjanes de Catalunya”. I preguntat sobre la consulta abans de pronunciar la seva xerrada al vestíbul del Teatre Municipal de Roses, davant una cinquantena d’assistents, el exconseller va afirmar que “hi haurà consulta el 9 de novembre en els termes que es plantegen ara, o hi haurà una altra de diferent encara que sigui en forma d’eleccions anticipades”.

El president a Girona del Pacte al Dret a Decidir va expressar com a membre del PSC que “vull deixar molt clar que una part important dels socialistes estem a favor del dret a decidir, sobretot si s’aclareix que no es bo identificar dret a decidir amb independència, sinó que primer és el dret a decidir, i un cop aconseguit, que tothom voti en llibertat, perquè, va remarcar Nadal,  per la garantia de la llibertat de tothom és imprescindible que es reconegui el dret a decidir”.

Durant la seva exposició Nadal va remarcar que té unes conviccions que ja ha expressat més d’una vegada amb la intenció de publicar-les algun dia i que són que “Catalunya és una nació, això es indiscutible”, i la segona que “una nació no neix, es fa, perquè Catalunya no va néixer així, s’ha tornat una nació”. I la seva tercera constatació que va assenyalar és que “el catalanisme polític és tan tranversal i interclassista que parteix d’una base burgesa com popular”.

El PSC al costat equivocat de la foto

Cicle conferències de Roses
El vestíbul del Teatre Municipal de Roses durant la xerrada impartida per Joaquim Nadal

D’altra banda, Joaquim Nadal, en clau socialista va afirmar que “alguns dels posicionaments del PSC m’han semblat clars i valents quan s’ha trencat la disciplina de vot a Madrid o quan s’ha votat a favor del dret a decidir, en canvi altres posicions m’han semblar massa ambigües i equidistants, el que ha provocat que el PSC quedés als ulls de molta gent d’un costat de la foto que no és el que li toca”

El cicle de conferències ‘Propostes d’un país per a un nou temps’ acollirà la pròxima xerrada el Dia dels Enamorats, el proper 14 de febrer, amb la intervenció del periodista i director del diari ARA, Carles Capdevila.