Joaquima Monjó, de Roses, rep la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya

Medalla Centenària de la Generalitat

La Qumeta Monjó (asseguda a la dreta) amb les autoritats i els seus fills durant l'acte d'entrega de la Medalla Centenària de la Generalitat

La directora territorial de Benestar Social de la Generalitat a Girona, Montserrat Roura, ha lliurat la medalla a la rosinca Joaquima Monjó

Medalla Centenària de la Generalitat
La Qumeta Monjó (asseguda a la dreta) amb les autoritats i els seus fills durant l’acte d’entrega de la Medalla Centenària de la Generalitat

La directora territorial de Benestar Social i Família a Girona, Montserrat Roura, ha lliurat aquest migdia la Medalla Centenària de la Generalitat a Joaquima Monjó. Amics, familiars, el seu fill i la seva filla, han acompanyat els homenatjats durant els actes de lliurament, en què també hi han assistit l’alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan i el regidor de Benestar Social, Marc Danés.

Joaquima Monjó i Pujades ha rebut la Medalla a la Residència Pi i Sunyer de Roses, on viu actualment. Nascuda el 22 de febrer de 1915 a la ciutat de Narbona, França, per desplaçar-se a la mort dels seus pares a la capital de l’Alt Empordà, Figueres, d’on és originària la seva família, on va viure amb els seus avis.
Als 19 anys es va casar, matrimoni del qual va néixer al seva filla. Es va traslladar a viure a Roses quan va conèixer al que seria el segon home de la seva vida, un pescador de Roses, amb el qual va tenir un fill. Abans, però va residir un temps a Garriguella.

Abans de l’entrega de la medalla la Coral de la Residència ha cantat l’havanera La Bella Lola en homenatje a Joaquima Monjó, per tot seguit Montserrat Roura fer-li entrega de la Medalla Centenària de la Generalitat.

Així mateix, Montse Mindan l’ha fet entrega a l’àvia centenària d’ram de flors, “ha estat un acte emotiu i un goig donar-li una medalla a una senyora que fa 100 anys, la qual va ser una de les protagonistes del primer llibre destinat a la Gent Gran, en el qual va explicar quan va arribar i quina vida va tenir i el malament que ho va passar. A més, la Quimeta era veïna de la meva família i això encara m’ha emocionat més”, ha destacat l’alcaldessa.

Medalla Centenària de la Generalitat
Placa commemorativa dels 100 anys de vida Joaquima Monjó lliurada per la Residència Pi i Sunyer de Roses

Tot seguit, el director de la Residència Pi i Sunyer, el doctor Ter, l’ha fer entrega d’una placa commemorativa en reconeixement pels seus 100 anys de vida, “a una persona que ha demostrat que les dificultats allarguen la vida i reforcen el teu esperit lluitador”, ha assenyalat el doctor.

La Medalla Centenària és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família “que gairebé reparteix una cada día, ja que l’esperança de vida ha anat augmentant i cada vegada hi ha més persones centenàries”, ha afirmat la directora territorial de Benestar Social, Montserrat Roura, per destacar “que hi ha una freqüència més alta de senyores que reben la medalla que no pas de senyors, i que es troben en perfectes condicions i es valen per si mateixos, tot i que hi ha d’altres, evidentment, que no és així”.

El distintiu que atorga la Generalitat de Catalunya a les persones que compleixen 100 anys es tracta d’una medalla gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional poden accedir-hi totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent.
L’acte ha finalitzat amb la Coral felicitant amb una cançó a la Quimeta i amb el tastet per part dels assistents del pastís d’aniversari elaborat per la Residència Pi i Sunyer.