Les Jornades Europees del Patrimoni permeten visitar per primer cop els tres búnquers del Castell de la Trinitat

EducArt

Els búnquers del Castell de la Trinitat de Roses i els seus passadissos es podran visitar durant la Setmana Santa

Es va aprofitar l’espai dels tres búnquers per fer la visita en tres parts diferenciades

Jornades Europees del Patrimoni
Un moment de la visita als búnquers del Castell de la Trinitat. A la imatge, en el del mig

Els tres búnquers que té el Castell de la Trinitat hi són ubicats a la part baixa de la fortalesa, on està el pàrquing, però només es van obrir al públic una vegada després de la seva remodelació. Això va ser per l’any 2010. I mai més fins el passat dissabte, quan arran d’una proposta d es va portar a terme una visita guiada en aquests búnquers dins el mar de les Jornades Europees del Patrimoni,

Va ser una proposta que Educ’art (Serveis Educatius del Patrimoni històric de Roses) va fer al Departament de Cultura de l’Ajuntament, “la de fer, oferir visites durant aquestes Jornades a llocs que normalment no es fan”,  va explicar Roser Raluy, membre d’Educ’art.
Així, una cinquantena de persones dividides en dos grups van poder veure els búnquers en una visita especialment preparada per a l’ocasió, ja que aprofitant que hi ha tres es va fer una visita temàtica. En el primer d’ells es va explicar als participants el perquè de la situació geogràfica i històrica de la seva construcció. En el búnquer del mig “es va fer una explicació del context, és a dir, que són uns búnquers que manar construir Franco per por de ser atacats pels aliats després de la II Guerra Mundial, per això hi són aquests i els de Punta Falconera”, va explicar Raluy. I ja en el tercer es va oferir un muntatge teatral amb ombres que representava “tot allò que passa quan arribes a un lloc on trobes unes restes que no saps identificar, i que després d’ajuntar-les ets capaç de muntar una història”, va dir la Roser.

Els 3 búnquers es podran veure en  el marc d’activitats envers el patrimoni  Trinitat

La Roser Raluy va desvetllar que s’havia pensat, en diverses ocasions, en lligar la visita dels búnquers amb la del Castell, “però ajuntar-ho és fa una mica dificultós a nivell pràctic per la quantitat d’esglaons que s’han de pujar després fins la fortalesa”, així que, de moment, només es podran visitar quan s’organitzi una altra activitat envers el patrimoni.

Molt bona valoració de la participació de la gent

“Hem hagut de dir que no a algunes persones perquè segons l’activitat no podíem ser més de 50, la qual cosa la valoració pel que fa a la participació a les Jornades Europees del Patrimoni ha estat molt bona”, va dir Raluy tot just quan un bon grapat de persones degustava un vermut medieval, elaborat per l’equip d’Educ’art després de fer la visita guiada al Monestir de Santa Maria, santuari on tot just la Carme Vilà i l’Ignasi Tomàs van cloure, al vespre, les Jornades Europees del Patrimoni.