Mes de paraules

Els joves de Roses afirmen que la campanya “Per Carnaval No tot s’hi val” és necessària

“Per Carnaval tot s’hi val”
Una de les sessions de la campanya “Per Carnaval tot s’hi val” als estudiants de Roses desenvolupada al Teatre de Roses

Com evitar problemes i les seves conseqüències posteriors centren les sessions de la campanya “Per Carnaval No tot s’hi val”

“Per Carnaval tot s’hi val”
Una de les sessions de la campanya “Per Carnaval tot s’hi val” als estudiants de Roses desenvolupada al Teatre de Roses

Prop de 900 alumnes de secundària de Roses han passat avui pel Teatre Municipal per participar en la jornada de sensibilització “Per Carnaval, no tot s’hi val!”  organitzada per l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament i dirigida a la conscienciació dels joves entorn als perills que comporten el consum d’alcohol i drogues, i les greus conseqüències que poden derivar . Diverses projeccions amb testimonis explicant males experiències durant Carnaval, els consells de policia local, mossos d’esquadra, personal del CAP i Creu Roja i l’espot de la campanya, han centrat l’activitat.

Uns missatges molt negatius que han arribat als joves de Roses, els quals, conscients del que passa al Carnaval per abusar de l’alcohol i consumir drogues afirmen que la campanya “Per Carnaval tot s’hi val” és necessària “perquè massa gent acaba malament”, “és súper important aquesta campanya, és essencial”, “només cal mirar les notícies del dia després per saber si és important o no”, “aquesta campanya s’ha de fer si o si”,  han manifestat per aquest ordre José Marcos Pérez, Ismail Abriak, Omaima Bentarifet i Pascal Partsch. Per a la noia Omaima el que més l’ha impactat “ha estat el testimoni de la noia –representada per una actriu- que ha patit abusos sexuals”.

En aquest sentit, la regidora de Joventut, Anna Jorquera, ha afirmat que “els testimonis que han pogut sentir avui els joves reflecteixen la realitat, la cara obscura del Carnaval, coses que, desgraciadament, passen, tot i que encara estem sentint per part de persones adultes que això no passa”.

Les tres sessions dutes a terme han estat conduïdes pel tècnic de Joventut de l’Ajuntament, Jordi Abadal, qui ha anat presentant els diferents testimonis i projeccions que han integrat l’acte. Els aspectes tractats han girat entorn a testimonis de joves que s’han vist immersos en situacions de risc durant edicions passades del Carnaval, com ara baralles, comes etílics o inconsciència, casos d’abusos sexuals, etc, per un abús d’alcohol o drogues.

Les intervencions dels membres de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, CAP i Creu Roja, han  aportat consells i recomanacions perquè els joves assistents evitin aquestes situacions de perill i, en cas de trobar-s’hi o detectar alguna emergència, sàpiguen com han d’actuar. Què fer en cas de trobar algú inconscient per evitar que pateixi hipotèrmia o pugui ofegar-se amb el seu propi vòmit, quines imatges no es poden difondre per xarxes socials o qualsevol altre mitjà per no incórrer en un delicte contra la intimitat, com actuar davant qualsevol indici d’abús sexual -per petit que sembli-, no desplaçar-se sol per llocs apartats i solitaris del municipi, han estat alguns dels temes tractats.
“Ha estat una sessió molt interessant, no s’ha fet gens avorrida, perquè no ha estat la típica xerrada fent un sermó”, ha dit Partsch.

En total han estat 900 els estudiants desplaçats durant el matí fins al Teatre Municipal per participar en les diferents sessions, alumnes dels cursos de tercer i quart d’ESO, primer i segon de batxillerat i cicles formatius dels tres instituts de Roses (Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà). Aquest vespre, es realitzarà una quarta sessió destinada a pares, mares i tutors i públic general que vulgui assistir. Com en edicions anteriors, aquesta activitat té per objectiu despertar l’interès i cridar l’atenció entre els joves del municipi, amb la presentació d’experiències i informació d’una forma molt directa per tal de mantenir la seva atenció i suscitar la reflexió i el debat amb amics, companys i família entorn al què han vist i sentit durant la sessió.

El missatge de la campanya arriaba als joves, això segur, perquè com diu Abriak “realment per carnaval tot s’hi val no és així, perquè si tot valgués acabaríem tots morts i ja veiem com acaba el Carnaval moltes vegades”.

La jornada d’avui conforma l’acció central de la campanya, que enguany també compta amb la difusió d’un spot a les xarxes socials, el lliurament de 10.000 polseres de suport i compromís amb la campanya i una pàgina web informativa amb molt material gràfic.

5 anys de campanya

La campanya “Per Carnaval, no tot s’hi val! ja fa 5 anys que es va posar en marxa, amb resultats positius ja que “les dades que obtenim després dels diferents equips d’emergència i seguretat ens indiquen que les persones en estat greu que són ateses al CAP la gran majoria són de fora, i per aquest motiu ens estan demanant que fem aquesta campanya en altres poblacions del voltant, i ho farem la setmana vinent”, ha afirmat Jorquera

Els bons resultats obtinguts des de la posada en marxa de la campanya són conseqüència, sens dubte, de la implicació de les colles de Carnaval per evitar el consum d’alcohol durant les passades, i la col·laboració dels cossos policials i sanitarias abans, durant i després del Carnaval. Tot plegat, ha deixat palès l’eficàcia que la campanya “Per Carnaval, no tot s’hi val!”  ha tingut i té entre adolescents i joves.

I el testimoni del jove José Marcos així ho reflecteix a l’assenyalar que l’objectiu que s’ha marcat Pérez per aquest Carnaval ha estat “passar-m’ho bé amb els meus amics, amb la meva família que també es disfressa i sense beure alcohol, perquè el Carnaval es per ballar i estar amb els teus amics que no pas per beure alcohol”.