Junts per Roses es posiciona en contra de la creació del parc eòlic marí flotant al Golf de Roses

Junts per Roses
Lluís Espada (amb americana) amb d'altres membres de l'executiva local de Junts per Roses

Des de l’executiva local de Junts per Roses es promou la creació d’un plataforma ciutadana cívica, social, empresarial i institucional per impedir la creació d’aquest parc eòlic marí

A final del passat mes de gener, l’empresa BlueFloat Energy i el grup SENER van fer públic el seu projecte de crear el ‘Parc Tramuntana’, un parc eòlic marí flotant a l’entorn del Golf de Roses.

Aquest parc eòlic marí preveu la instal·lació de fins a 84 aerogeneradors de 250 metres d’alçada,  a una distància de 1 km entre cadascun d’ells i de 2,5 Km entre fileres. I després de conèixer el projecte en detall i tenir coneixement tant de les opinions del sector pesquer com dels diferents sectors empresarials de la Vila, Junts per Roses, a l’igual que va fer l’empresariat del turisme tant del municipi com de l’Alt Empordà, es mostra contrari que aquest parc eòlic sigui una realitat.

Projecte sobredimensionat, mal ubicat i mal plantejat

Junts per Roses considera que aquest parc eòlic marí flotant “és un projecte que entenem sobredimensionat, mal ubicat i mal plantejat, és a dir, ocupa una zona de veda històrica dels pescadors, que actualment l’estan complint per assegurar la pesca futura del lluç, per tant, la concessió d’aquesta àrea per trenta anys suposaria l’impossibilitat de continuar amb una activitat econòmica històrica de Roses”, ha afirmat el coordinador de l’executiva local de Junts per Roses, Lluís Espada, per afegir que aquest parc eòlic marí flotant “impedeix el circuit de cetacis marins i perjudicaria les aus marines i terrestres que fan niu als Aiguamolls de l’Empordà”.

Impacte paisatgístic

Aquest parc eòlic marí flotant, “projectat a la badia de Roses, a 25 km de la costa”, preveu la instal·lació de fins a 84 aerogeneradors de 250 metres d’alçada,  a una distància de 1 km entre cadascun d’ells i de 2,5 Km entre fileres. “Una alçada considerable si tenim en compte que l’illa més alta de Les Medes fa 91 metres d’alçada, per tant, no volem torres a l’Empordà, ni que s’iniciï una altra ‘guerra’ com va passar amb la MAT”, ha significat Espada, en el sentit que “hi ha un tema importantíssim que no té solucionat aquesta empresa i que és l’arribada de l’energia a terra no garanteix que les línies elèctriques vagin soterrades, fet que causaria un impacte paisatgístic important en el territori.”.

“Volem potenciar l’autoconsum i això és un projecte monopolista”

La implantació del ‘Parc Tramuntana’ va en contra també de l’objectiu de la Unió Europea, la qual “pretén impulsar que l’usuari sigui el productor i a la vegada el consumidor d’energia. I nosaltres també volem potenciar l’autoconsum, per tant, no som partidaris d’un projecte com aquest, de caràcter monopolista, en el qual el consumidor queda absolutament indefens dels abusos que actualment ja patim per part d’algunes empreses de l’IBEX 35”, ha assegurat el coordinador de Junts per Roses.

Perjudicial per al sector turístic de Roses

El turisme és un sector fonamental per a la Vila de Roses. “Un turisme -ha assenyalat Lluís Espada- que en el futur ha de ser mediambiental i sostenible, i no volem amb un projecte com el ‘Parc Tramuntana’ comprometre amb cap element paisatgístic ni acústic el futur del sector turístic de Roses”.

Creació d’una plataforma ciutadana en contra del parc eòlic marí flotant

El coordinador de Junts per Roses ha desvetllat que “des de Junts per Roses instem i promovem la creació d’una plataforma ciutadana, cívica, social, empresarial i institucional per a que defensi aquesta greu amenaça per al futur de la Vila de Roses.”

Des de l’executiva de Junts per Roses afirmen ser partidaris d’un model energètic sostenible, que potenciï les fonts d’energies renovables i l’autoconsum, tal com disposa la Llei del canvi climàtic del 2017,  que obliga a què el consum d’energia pel 2030 provingui en un 50% d’energies renovables.