La Badia de Roses molt més que un ‘brollador’

Magda Casamitjana

Badia de RosesDes del Govern que vaig presidir teníem molt clar que calia implantar projectes amb bases de futur molt sòlides i per això vàrem crear projectes relacionats entre ells i que aportessin a la vila de Roses valor afegit.

És per això que l’arribada de Creuers al Port de Roses havia d’obrir una sèrie de projectes relacionats amb el mar. Els Creuers eren la Punta de l’Iceberg. És veritat que Roses va fer tard, durant 14 anys de Govern CIU no es va contemplar en cap moment un projecte de futur d’aquest tipus. Palamós fa quasi dos dècades que ofereix aquest servei.

L’arribada de Creuers i grans Iots anava unit amb Roses-Estació Nàutica que va ser molt criticat en el seu moment però ara,contenta, puc constatar que són cada vegada més els empresaris que aposten per a unir-se, concentrar tots els esforços i oferir nous projectes per a la nostra vila.

L’Estació Nàutica era l’excusa per créixer econòmicament per mar, cal encara treballar molt més per assolir un camp de regates permanent i estable a nivell europeu o internacional i fer de Roses una referència única no només de Campionats sinó de destinació d’entrenaments, campus de vela o altres esports nàutics,  innovació posant en pràctica tots aquells esports nàutics nous que puguin anar aflorant. Lligàvem aquest projecte amb l’Educació.

Teníem pensat impulsar amb la col.laboració de les Escoles i IES de Roses una formació específica i d’estudis no només de com complementar el sector Pesca sinó tots aquells oficis relacionats amb el mar: turisme, medi ambient, pesca-turisme, esports nàutics, mar i Salut, mar i cultura amb patrimoni subaquàtic i de superfície relacionat entre ells, manteniment i reparació de vaixells i un esforç complementari pel manteniment i “ITV” de vaixells.

No voldria oblidar que la Badia de Roses, una de les més maques del mòn, uneix els tres Parcs Naturals una realitat mediambiental immensa . El Port Pesquer necessita un nou impuls econòmic, és evident.

Durant el Ple de Pressupostos pel 2013 vàrem plantejar ser valents i construir un nou projecte entre l’Ajuntament de Roses i la Confraria de Pescadors.

Proposàvem que l’Ajuntament invertís uns 150000€ a la Cofraria de pescadors. Ja hi col.laborem amb les visites guiades i hi vam invertir 75000€ per la passera que tant bons resultats ha donat com a reclam turìstic.

Proposàvem doncs  que l’Ajuntament col.laborés amb la confraria en la posada en marxa d’exportació de fumet de peix. Sembla que és el que caldria per a començar ja seriosament.

Trobem una bona idea que pot anar fent-se gran amb el temps i donar vida a un sector que ara i sempre però ara més que mai s’ho passa malament i amb poca expectativa de futur.

Seria una bona inversió  com a promoció econòmica i turística, per atraure talent empresarial, per a col.laborar amb la BulliFondation, per crear llocs de treball i cicles formatius únics i referents a Catalunya.

Projectes relacionats entre ells per fer de Roses una vila dinàmica a l’hivern i a l’estiu. La Badia ofereix ella sola grans oportunitats de present i futur.

Magda Casamitjana

PSC Roses